Itt süllyedt el a legtöbb hajó: több tucat kísérteties roncs van a Chuuk-lagúnában
A kísértetflotta a világ legnagyobb tengeri sírját jelenti.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mikronéziához tartozó Chuuk-lagúna a Csendes-óceán középső részén található. Kicsit több mint 2000 négyzetkilométeres területét majdnem 48 ezren lakják, az édeni környezetre vágyó turisták mellett pedig hosszú ideje a búvárkodás szerelmeseinek is igazi zarándokhelye.

A repülők az anyahajókkal együtt süllyedtek el
A Fujikawa Maru egy ágyúja
Tank a víz alatt

Az utóbbi években azonban a történelmi titkokra kíváncsi utazók is előszeretettel keresik fel, Chuuk ugyanis a világ legnagyobb világháborús hajóroncs-temetőjét rejti a víz alatt.

Kísértetflotta a víz alatt

Az amerikai légierő 58. egysége 1944. február 17-én a Jégverés hadművelet keretében meglepetésszerű támadást hajtott végre: 500 tonna bombát dobott le a japán császári tengerészet negyedik flottájára. A csapás méretét és jelentőségét csak a Pearl Harbor-i támadás múlja felül.

Napjainkban a Chuuk-lagúna - régebbi, de még ma is használt neve szerint Truk-lagúna - mélyén 60 japán hajó roncsa pihen, a világon sehol másutt nem találhatók ilyen sűrűségben elsüllyedt hajók.

A szokatlanul meleg trópusi tengervíz, a gazdag víz alatti élővilág és a lagúna áramlásai együttesen játszottak közre abban, hogy az élettelen második világháborús roncsok csillogó, színes korallokkal borított mesterséges zátonyokká váltak.

Félelmetes roncsok

Ezekre a fantasztikus roncsokra, tökéletes állapotban megőrződött ágyúikra, árbocaikra, az ezüst evőeszközökre és a szakés palackokra az 1970-es években bukkantak rá, amikor egyre divatosabbá vált a mélytengeri régészet.

A leghíresebb relikvia a mintegy 150 méter hosszú Fujikawa Maru repülőgép-hordozó, mely a 13-30 méter mély vízben üldögél, oldalán torpedó ütötte lyuk tátong. A tengeri nyughelyet, melyet a francia óceánográfus, Jacques Cousteau térképezett fel csapatával, maga Japán is világháborús sírnak nyilvánította.

Chuukot a legjobb december és február között, az ottani száraz évszak idején meglátogatni. Majdnem minden Guamot érintő légijárat leszáll Chuukon. A legjobb búvárkodási lehetőséget a Blue Lagoon Dive Shop biztosítja, az első és egyben legjobb szálloda pedig a Blue Lagoon Dive Resort. Ha a világ legnagyobb atombombakráterére is kíváncsi vagy, kattints ide!

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org, Chook szócikk, Aquaimages, Liftarn.

Megnéznéd a roncsokat?

Ezt is szeretjük