Ilyet még te sem láttál! Csak két oszlop tartja a világ legkisebb országát
Sealand nem messze fekszik az Egyesült Királyságtól. Önálló ország, amit csak négyen laknak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Északi-tengeren, nem messze az Egyesült Királyság partjaitól van egy ország, amely a víz fölött lebeg, mindössze két oszlop tartja.

Leginkább olajfúrótoronyhoz hasonlít

Habár a Sealand Hercegség törvényesen nincs beregisztrálva a világ országai közé, mégis saját gazdasággal, pénzzel és kultúrával rendelkezik, úgy, hogy összesen négy ember lakja.

Katonamúlt

Sealand a második világháború egyik erődítménye volt az Északi-tengeren, nem messze a Temze torkolatától. Az úgymond katonai támaszpontot - amilyenből több tucatnyi áll a tengeren - elsősorban megfigyelésre használták: a katonák innen kémlelték, nem tűnnek-e fel az égen az ellenséges légierő gépei. Ugyanakkor az itt szolgálók felelősek voltak az elsüllyesztett hajók legénységért is, akik túlélték a támadást.

A 207 négyzetméter alapterületű - kilenc méter széles és 23 méter hosszú - mesterséges építmény hivatalos megnevezése Roughs Tower volt. Úgy kell elképzelni, mint egy üreges betonhengert, amelyben számos szoba és kamra található, mindegyik saját funkcióval ellátva.

Szabadság a tengerből

1966-ban Paddy Roy Bates, aki a második világháború alatt őrnagyként szolgált a brit hadseregnél, úgy döntött, hogy az erődítményen telepedik le, ez lesz az otthona. Egy évre rá, egészen pontosan szeptember 2-án kitűzte a mai napig használt piros-fehér-fekete sávos zászlót, és kikiáltotta magát Sealand hercegének. Címerébe a következő szöveget vésette: E Mare Libertas, azaz Szabadság a tengerből.

Az Egyesült Királyság nem nézte jó szemmel Roy túlzott önállóságát, és visszakövetelte volna a területet. Csakhogy, mint kiderült, az erődítmény földrajzilag már kívül esett az illetékességén, így semmit sem lehetett tenni az ügyben: Sealand független - bár bejegyzetlen - ország lett.

Puccskísérlet

1978-ban egy német üzletember megbízott néhány holland keményfiút, hogy foglalják el a hercegséget. Elraboltatta Roy fiát, Michaelt is, de Bates néhány emberével kiszabadította a fiút, és a területet is visszafoglalta. Michaelt elrablóit hadifogolysorba kényszerítette, és évekkel később csak Németország békeküldöttsége tudta rábeszélni, hogy engedje el őket.

Kikezdte már a rozsda
A szerverpark a mikroállamban

Ezt követően a maffia is felfedezte magának a miniatűr államot, körülbelül 150 ezer hamis útlevél került ki az utcára sealandi okmányként. Többek között a híres divattervező, Gianni Versace gyilkosa is rendelkezett egy ilyennel.

Összesen négyen lakják

Ha az ember egy országra gondol - még ha a legkisebbről van is szó -, azért a lakosságot illetően legalább pár ezer főt tippel.

Azonban - bármennyire meglepő is - a Sealand Hercegségben mindössze négy ember él. Miután Paddy Roy Bates 1967-ben úgy döntött, hogy kihirdeti magát Sealand hercegének, gondolt a családalapításra is. Neki és feleségének, Joannak két gyermeke lett: Penelope, valamint Michael, a trónörökös, akiből időközben Sealand második hercege lett. Michael házasságából született James és Liam, ők négyen lakják jelenleg a furcsa mikroországot.

Saját gazdaság

Az épületen meglátszik az évtizedek nyoma, a tartóoszlopokat vastag rozsdaréteg borítja. Annak érdekében, hogy fent tudják tartani magukat, a Bates-leszármazottak pénzt verettek, sőt, saját bélyeget és rendszámtáblát is csináltattak. Persze azért dolgozniuk is kell a megélhetésért, nem csak la lábukat lóbálják a tenger felett.

Az erődítményen elhelyezett szervereken tulajdonképpen weblapok számára biztosítanak tárhelyeket. Ez azért különleges a maga nemében, mert havi 1500 dollárért olyan felületet lehet vásárolni, ami - a betonfalnak hála - golyó- és robbanásálló védőréteggel ellátott, ráadásul állandó kapcsolatban van az angol hálózatokkal.

Képek: hu.wikipedia.org, Sealand Hercegség szócikk, FlickreviewR, Flickr upload bot;pbmo.wordpress.com

Szívesen lennél egy hercegség uralkodója?

Ezt is szeretjük