Ilyen könnyen megszerezhetik az adataidat
Új intézkedést vezetnek be a magyar reptereken is
Tudni fogják a bankkártyád adatait is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az uniós országok belügyminisztereinek április 26-i luxemburgi tanácskozásán hivatalosan jóváhagyták a légiutasok adatainak átadásáról szóló, az EU és az Egyesült Államok között megkötött egyezményt.

Az egyezmény a terrorizmus, illetve a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében biztosítja a jogi alapot ahhoz, hogy az európai légitársaságok az Egyesült Államokba tartó, illetve onnan induló járataik utasainak a személyes adatait a repülés megkezdése előtt átadják az amerikai hatóságoknak.

Tudni fogják a hitelkártyád számát is

Összesen 19 személyes adatról van szó, a név és a lakcím mellett egyebek között a hitelkártyaszámról, valamint a repülőgépen kiosztott ülőhelyről is. Az adatokat 15 évig megőrzik, ami az adatvédelmi szempontból elhangzott, főképpen európai bírálatok szerint túl hosszú idő.

A belügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az EU-ból harmadik országokba induló, illetve az unión kívülről oda tartó légi járatok utasainak adatait is össze kell gyűjteni. Ennek érdekében számítógépes nyilvántartó rendszer létrehozását tűzték ki célul.

Az elképzelés szerint azt, hogy az EU-n belüli járatokra is kiterjedjen-e az adattárolás, az egyes tagállamok saját maguk dönthetik el. Az adatokat - ellentétben az Egyesült Államokkal kötött egyezmény előírásaival - csak öt évig tárolnák. A tervekről egyeztetést kezdenek az Európai Parlamenttel.

A határellenőrzést is visszaállíthatják

A luxemburgi belügyminiszteri tanácskozáson - melyen Magyarországot Kontrát Károly, a tárca államtitkára képviselte - beszámolók szerint szó volt, de döntés nem született a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet jövőjéről.

Az elmúlt időszakban - főképpen a déli mediterrán térségből érkező menekülthullám miatt - felerősödtek azok a hangok, melyek szerint a szabad mozgás elvének biztosítása csak akkor lehet életképes, ha szükség esetén viszonylag gyorsan döntést lehet hozni a határellenőrzés átmeneti visszaállításáról is.

Claude Guéant francia belügyminiszter szerint számos tagállam támogatja Berlin és Párizs közös kezdeményezését a határellenőrzés legfeljebb 30 napra történő visszaállítására. - Ha nem fokozzuk a harcot az illegális bevándorlás ellen, úgy egy napon az európai polgárok inkább lemondanak majd az utazási szabadság előnyeiről, semhogy elviseljék az illegális bevándorlók tömegeit - érvelt Guéant.

A schengeni rendszer reformjának ügyében legkorábban júniusban várható a tagállamok kormányainak közös hivatalos állásfoglalása, a személyi adatokról szóló egyezmény pedig előreláthatóan június elején lép majd hatályba.

Félted a személyes adataidat?

Ezt is szeretjük