Így néz ki a világ 4 legelképesztőbb metrómegállója
Különleges látnivalókkal nem csak a földfelszínen találkozhat az utazó. Ezek az alagutak kihagyhatatlanok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az építészek és a művészek a föld alatti világ rejtelmes atmoszférájában gyakran több fantáziát látnak, mint a felszín nappali fényben hétköznapinak tűnő formáiban.

Metróalagút Dubai-ban a tűz elem jegyében (forrás: www.flashydubai.com)

A következő alagutak is ezt bizonyítják. Akár az orosz arisztokraták világába vagy Svédország barlangjai közé szeretnél csöppenni, akár a tenger alatt vagy épp a jövőben akarod érezni magad, ez a négy alagút egyenesen odavezet.

Barlangvilág és északi mítoszok: Tunnelbana, Stockholm, Svédország

A svéd főváros metróvonalait európai viszonylatban a leginkább kiforrott és összehangolt tömegközlekedési rendszerek között tartják számon. A meglehetősen kiterjedt Tunnelbana, melynek teljes föld alatti hossza 62 kilométer, építészeti szempontból is kuriózum, emellett azonban a legtöbben külső megjelenésének különlegessége miatt figyelnek fel rá, és ugyanezen okból szerepel gyakran a turistakalauzok kiemelt látnivalói között is.

A helyi metróhálózat legújabb és egyben legszebbnek számító szakasza az 1975-ben elkészült kék vonal, melynek minden állomása egyedülálló látványt nyújt.

A föld alá érve az utazók úgy érezhetik magukat - köszönhetően a tömör sziklákból kivájt, de modern stílusban megalkotott falaknak -, mintha egy misztikus barlangvilágba érnének, ahol az új évezred tömegközlekedésének technikai vívmányai csupán kiegészítenek egy jóval ősibb, természethez közelibb környezetet.

A tervezők számos helyen egyedi barlangrajzokkal látták el az alagutakat, sajátos kék-fehér színvilággal, emellett növényi mintákkal, melyek mind kapcsolatban állnak az északi népek legendáival és hagyományaival.

A tenger öröksége és a modern világ: Dubai Metro, Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségekbe ellátogatva kétségtelenül Dubai jelenti a legvonzóbb célpontot a turisták számára. A jövő városaként is emlegetett gazdasági központ grandiózus építészeti remekei szinte megszámlálhatatlanok, kezdve a világ legmagasabb épületétől a mesterséges szigeteken át a legmodernebb szökőkutakig, hidakig és öko-toronyházakig.

A modern technika fejlődésének egyik legkiemelkedőbb dubai-i példája a város metróhálózata, melynek vonalain automatizált, vezető nélküli szerelvények gondoskodnak az utasok szállításáról.

Ennél is meghökkentőbbek azonban az alagútrendszer egyes állomásai, melyek egy része kívülről futurisztikus űrállomásnak tűnik, belülről pedig az egész világon egyedülálló látványvilággal rendelkezik.

A tervezők az állomások megjelenésében a modern világot akarták a hagyományokkal egyesíteni, nem véletlen például a tenger alatti atmoszférát idéző, kagylóformákkal, víz alatti lényekkel, például medúzákkal tarkított kivitelezés, mely az emírségek gyöngyhalászati hagyományai előtt tiszteleg. Az állomások látványvilága mindemellett mindenütt a négy elem, a tűz, a víz, a föld és a levegő jegyeit idézi.

Egy darabka történelem: Komsomolskaya, Moszkva, Oroszország

Ha egyszer Oroszországban jársz, a méltán híres moszkvai Komsomolskaya téri állomást semmiképp se hagyd ki látnivalóid listájáról.

A gazdagon díszített, csodás boltívekkel szegélyezett megálló barokk stílusú, elegáns oszlopai és csillárjai alatt sétálva kis időre a korabeli bálok, illetve az orosz cárok és főurak fényűző világában érezheted magad.

Az 1952. január 30-án átadott alagút területén a padlótól egészen mennyezetig minden részletet a pompa és az elegancia ural. Az állomás vezető tervezője Alexej Shchusev volt, akit a kivitelezés során a Sztálin 1941. november 7-i történelmi beszédében elhangzottak inspiráltak, ám a 17. századi holland aranykor jellegzetességei is fellelhetők a látványvilágban.

Az alagút és az állomás, mely különleges mozaikjaival az orosz történelem és a függetlenségért vívott harcok előtt állít emléket, valamint egykor az ország inspiráló jövőképét hivatott bemutatni, az évtizedek során Moszkva egyik legismertebb jelképévé vált.

Futurisztikus utazás: Sanghaj Bund, Sanghaj, Kína

A távol-keleti kultúra felfedezéséhez a több ezer éves Kína kiváló úti cél, ám akkor is érdemes célba venniük a kalandor lelkű utazóknak, ha a múlt helyett a jövőbe akarnak utazni.

Mindezt megtehetik többek között Sanghaj új metróvonalának segítségével, pontosabban azzal, ha a város alatt rejlő föld alatti világ részeként felkeresik az East Nanjin Rd. és Pudong megállókat összekötő alagutat.

A különleges városnéző túraként aposztrofált utazás során a metróvonal Huangpu-folyó alatt haladó szakaszát járhatják be a turisták egy üvegkapszula-szerelvény közreműködésével, mely egyfajta jövőbeli, szürreális és pszichedelikus élménnyel ajándékozza meg azokat, akik felszállnak rá.

A 647 méteres szakaszt ugyanis villódzó, pontosan megkoreografált fényeffektusok kísérik, melyeknek köszönhetően a látogatók úgy érezhetik, mintha a jövőbe vagy épp egy űrhajó szövevényes járataiba csöppentek volna.

Ezt is szeretjük