Huncut, édes magyar kisváros szerelmeseknek
Mert ide el kell mennetek
Szerencs tele van édes kis huncutságokkal. Ha kirándulnátok egyet párosban, tegyétek itt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsről nem véletlenül jut mindenki eszébe a krémes, lágyan olvadó, boldogsághormonokkal dobálózó csoda, a csoki. A huncutságra és édes bűnökre csábító, hangulatos kisváros ideális úti cél szerelmeseknek is, amellett ugyanis, hogy a mézes zamatú finomság bűvkörében lazulhattok el teljesen, olyan helyek gondoskodnak a romantikáról, mint a reneszánsz várkastély, annak regénybe illő parkja, a régi kedvesek által küldött képeslapok kiállítása vagy épp a híres szerencsi fürdő, melyet fiatalok is előszeretettel látogatnak.

Vár a szerencsi vár

A Tokaj-Hegyalja kapujának számító, jó hangulatú kisvárosnak különös vonzerőt ad a központjában álló impozáns Rákóczi-vár. Az épület mai reneszánsz stílusát Rákóczi Zsigmond idején nyerte el az 1500-as évek végén. Az egyik teremben a vár 17. századi makettjét és Rákóczi Zsigmond síremlékének másolatát is megnézhetitek - az eredeti a református templomban látható.

Rákóczi 1607-ben követte Bocskait az erdélyi fejedelmi trónon - mindössze két évig uralkodott -, neve azonban inkább onnan ismert, hogy az ő támogatásával készült el a Károli-féle református bibliafordítás. Ha párod a történelem szerelmese, a nyalánkságok szemrevételezése előtt a várat semmiképp ne hagyjátok ki, de akkor se, ha tavakkal és hidakkal ékesített parkjában akartok kéz a kézben andalogni.

Szív küldi szívnek

A várban időszaki kiállításokat szoktak tartani, az egyetlen állandó tárlat egy gigantikus méretű, közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjtemény, melynek darabjain elnosztalgiázva megismerhetitek, hogy üzentek a korábbi századokban szeretteiknek vagy épp a szerelmesek egymásnak. A szerencsi képeslapgyűjtemény a világ harmadik legnagyobb hasonló jellegű kollekciója.

A lapok három teremben, tematikus válogatásban tekinthetők meg. A 900 ezres gyűjtemény különleges darabjai bőrből, nyírfából, ezüstből készültek, de akad olyan képeslap is, melynek közepén fémpénz vagy hanglemez található.

A gyűjtemény alapjait Petrikovits László orvos-fogorvos adományozta a Zempléni Múzeumnak. Külön tabló foglalkozik a képeslapok elterjedésének kezdeteivel, Budapesttel, a történelmi Magyarországgal és a Monarchiával, a sporttal, a zenével, a népművészettel, és egy másik tablón közlekedési eszközök láthatók.

A hajók között néhány lapon feltűnik a Budapest csatahajó, a Titanic és a Queen Mary is, míg a repülés témakörében Blériot budapesti repülése a legnépszerűbb. A múzeum az egykori Huszárvár szépen felújított épületének egy részét foglalja el. A Zempléni Múzeum állandó tárlata a Rákóczi Zsigmond kora című kiállítás és a Fery Antal ex libris gyűjtemény is.

Még egy romantikus hely

Ha jövő hétvégén is megejtenétek egy romantikus kirándulást, a keszthelyi Festetics-kastélyt vegyétek célba. Videónkból kiderül, miért.

Csupa-csupa csoki

Bár a világhírű szerencsi csokigyár sajnos már bezárt, hasonló különlegesség a cukorgyár területén található cukormúzeum, mely a kiállítási tárgyak terén is kapcsolódik az előzőhöz. Berlin és az ausztriai Tulln városának hasonló tárlata után harmadikként nyitotta meg kapuit a világon. A múzeum cukorgyűjteményének mintáit 1987-ben kezdték gyűjteni, és eddig öt földrész 50 országából 110 gyár 800 különféle csomagolási mintáit sikerült beszerezni és a nagyközönség számára bemutatni.

Egy forró fürdő

Ha a nap végén szeretnétek a forró párában összeölelkezni, vegyétek célba az 1910-ben épült, hosszú éveken keresztül zárva tartott szerencsi fürdőt, mely 2007 óta ismét eredeti pompájában ragyog.

Szerencsi naplemente

Az igényesen felújított épület ma Magyarország kevés fennmaradt, békebeli hangulatú fürdője közül az egyik legszebb, feltétlenül érdemes ezért felkeresni. A fürdő kicsi, de annál bájosabb épületében - a 15 méter hosszú úszómedence és a meleg vizes pezsgőfürdő mellett - egy sókamra, gőzkabin és szaunák is helyet kaptak.

Cikkünk a JEL-KÉP Kiadó Hosszú hétvégék Magyarországon, illetve a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, Hacker75; Arkagyevna.

OLVASD EL EZT IS!

noszobor
  • magyar csodák
  • budapest látnivalói

Befalazott erkély Budapesten

csillag
  • világűr
  • csillagok

Csillaglesek itthon

Ezt is szeretjük