3 mesebeli tengerparti városka Horvátországban

Ha tengerpartra, mesés óvárosokra, pezsgő kulturális vagy épp éjszakai életre vágysz, tudunk három csodás úti célt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a vízi sportok, a tengerparti koktélozás és a napfürdőzés mellett Horvátország történelmi levegőjéből és sok ezer éves kultúrájából is szeretnél magadba szívni egy keveset, egy napra hagyd hátra az eldugott szigeteket, és vedd célba Isztria és Dalmácia partjainak legszebb városait.

Egy romantikus búvóhely: Novigrad

Az egykori velencei város, az isztriai Novigrad kellemesen álmos jellege megváltozni látszik.

A parttól a városközpontig kikötői komplexumot építenek, melyben egy ötcsillagos szálloda, egy mesterséges sziget és egy száz hajó számára alkalmas kikötő is helyet kap. Novigrad szíve, a szemközti félszigetet elfoglaló középkori városrész azonban mind a mai napig érintetlen maradt.

A velenceiek által Cittanovának nevezett hangulatos, mediterrán város számos látnivalót, emellett a háromezer főt számláló lakosság arányában meglepő mennyiségű bárt és horvát ételkülönlegességeket felszolgáló éttermet tudhat magáénak. Az óváros és a modernebb komplexumok között a Murve nevű főutcán vagy a Rivarellán, a kellemes tengerparti sétányon andaloghatsz. A hely különlegességét mindemellett az adja, hogy a turisták száma még csúcsszezonban is elhanyagolható a közeli Porečhez képest, így Novigrad ideális célpont, ha a csendesebb, pihentetőbb nyaralásokat kedveled.

A város főbb látnivalói közé tartozik a velencei stílusú harangtorony, mely a szűk utcák fölé magasodó, barokk, 18. századi Szent Pelagius-templom mellett áll, valamint itt, a főtéren található egy velencei lodzsa - erkély - és a városháza is.

A várostól északra, a Karpinjanban, az új kikötő közelében magasodik az 1760-ban emelt Rigo-palota, melyben ókori sírkövekből és bizánci töredékekből nyílt kiállítás. Mindezek mellett a Novigradban töltött időt leginkább tengerparti sétákkal és strandolással érdemes eltölteni.

A művészetek városa: Rovinj

Az isztriai Rovinj óvárosának rézsűs tetejű, kőből épült házait már messziről megpillanthatod, ahogy a parton szorosan egymás mellett sorakoznak. Olyanok, mintha a sziklás félsziget természetes képződményei lennének. Ahogy közeledsz, a házak között kanyargó keskeny, köves utcák is olyan természetesnek tűnnek, mintha nem is ember építette volna őket.

A tenger melletti környezet, a régi építészet és az árnyas, sziklás partok elegye 1845-től vonzza a turistákat az idilli településre, ami akkoriban a Triesztből induló luxusgőzhajónak pusztán az egyik állomása volt. Azóta a város a turistákkal zsúfolt isztriai tengerpart egyik lekedveltebb úti célja lett. A turizmus ennek ellenére nem bénította meg Rovinjt, és nem késztette bezárásra a helyi halpiacot, ahonnan a friss fogások a kiváló éttermekbe jutnak. Rovinj megőrizte eredeti báját, így válhatott Horvátország egyik legszebb nyaralóhelyévé.

A városra az egyik legszebb kilátás a dombtetőn magasodó Szent Eufémia-székesegyházból nyílik. A szent sírja és ereklyéi is itt találhatóak. Érdemes még megtekinteni a szabadtéri piacot és a Városi Múzeumot, illetve a számos galéria valamelyikét, melyekről Rovinj messze földön híres. A katedrálishoz vezető, kővel kirakott főútvonal, a Grisia telis-tele van ilyenekkel.

Sikátorok labirintusa: Šibenik

Šibenik az észak-dalmát partvidék egyik legszebb, ugyanakkor legcsendesebb, turisták által még viszonylag érintetlen úti célja. A város macskaköves sikátorok és szűk kis terek domboldali labirintusa. A település fölé magasodik a velencei Szent Anna-erőd, amit semmiképp se hagyj ki, ha itt jársz.

Az erőd egy korábbi, hasonló céllal épült létesítmény helyére emeltetett a velencei uralom idején. Az épület már düledezik, ám a magaslat és a tengerre néző kilátás igazán lenyűgöző. Szintén történelmi nevezetesség a Szent Jakab-katedrális, emellett érdemes ellátogatnod a templom melletti sikátorban található Városi Múzeumba, mely a velencei időkben a herceg rezidenciájaként és hivatalaként szolgált, illetve a gyermekbarát Bunari Múzeumba is tégy egy sétát.

A mesés tengerpartok és strandok mellett a város ideális kiindulópont a Krka Nemzeti Park, valamint a két kevéssé ismert sziget, Zlarin és Prvic felé. Mindemellett sokan Horvátország egyik legjobb klubja, a Hacienda miatt érkeznek ide.

Cikkünk a Time Out Horvátország című útikönyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük