Erdőtűz Horvátországban: itt kell tájékozódni, mielőtt útnak indulnál
20 helyszínen próbálják eloltani a tüzeket a népszerű üdülőhelyek körül.

tuzoltok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvátországi Dalmáciában, ahol 20 helyszínen oltják a tüzet a tűzoltók és a hadsereg. 

Szinte nincs olyan pont a horvát tengerparton, ahonnan ne lehetne látni a füstöt és a lángokat, amelyek volt, ahol 50 méter magasra is felcsaptak.

Így érintik a turistákat a horvát erdőtüzek

A legsúlyosabb a helyzet Split-Dalmát megyében, ahol több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek váltak a lángok martalékává, és egy óvoda is leégett, több helyi lakost és turistát is evakuáltak, mert a lángok estére elérték Split város határát és Kamen települést.

erdotuz horvatorszag 1

Azoknak, akik most Horvátországban készülnek nyaralni, azt javasolják, hogy a Külügyminisztérium konzuli szolgálatán keresztül tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak. A horvátországi utakról információkat ezen az oldalon lehet találni angol nyelven. Jelenleg az A1 autópálya járható, ám Solin-Klis gyorsforgalmi út egy része le van zárva, és több helyen hatalmas dugók is kialakultak. 

A városban hatalmas a füst és a por, szinte koromfekete az ég, így a közegészségügyi intézet arra kért mindenkit, csukják be az ablakokat és az ajtókat. Több helyen nincs víz és áram. Különösen Split és Omiš között, Srnjine, Gornje Sitno, Donje Sitno és Žrnovnica településeken rossz a helyzet.

A horvátországi helyzet

Andrej Plenkovic horvát kormányfő nemzetközi segítséget kért. Az oltásban már civilek is részt vesznek. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek, a bóra szél miatt pedig nem tudtak felszállni repülőgépek sem délutánig. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani.

A tűzben mintegy 80 ember - legtöbbjük tűzoltó - sérült meg, egy 65 éves férfit pedig holtan találtak egy házban, amelyet elért a tűz, de nem tudták megállapítani, hogy a füst vagy az ijedtség okozta a halálát.

erdotuz horvatorszag 2

Jelenleg több mint négyszáz tűzoltó, száz tűzoltóautó, öt repülőgép és több helikopter is segít a tűz feltartóztatásában, és több száz katonát vezényeltek a helyszínre. Az ország belsejéből - többek között Zágrábból is - tűzoltók siettek a tengerpartra kollégáik segítségére.

Horvátország erdeiben - főleg a tengermelléken - a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

A legtöbb erdőtüzet 2007-ben regisztrálták az országban: az év június 1. és augusztus 8. között 750 erdőtűzhöz vezényeltek ki tűzoltókat és katonákat, ebből 177 esetben Split-Dalmát megyében. Augusztus 30-án a Kornati-szigeteken kitört tűzben 12 tűzoltó vesztette életét, arra a napra a kormány gyászt rendelt el az egész ország területére.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Eközben a kaliforniai Mariposában, a nyugat-kanadai Brit Columbia tartományban, az olasz Ostiában, Franciaországban, a Nizza közelében fekvő Castagniers-ben és a montenegrói fővárostól, Podgoricától délre, Tivat környékén is igyekeznek megfékezni az erdőtüzeket. Korábban a görögországi Zevgolatio és az olaszországi Vezúv Nemzeti Park, majd a szicíliai Messina környéke lángolt, sőt, Spanyolországban és Portugáliában is okoztak idén nyáron komoly károkat a tüzek.

Ezt is szeretjük