Már csak izzik a Hortobágy: egy nap után sikerült megfékezni a lángokat
84 ezer liter vízzel sikerült megállítani.

hortobagyi tuz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyiván közelében több száz hektáron égett a Hortobágyi Nemzeti Park. Mostanra sikerült megfékezni a lángokat, a területen néhány hektár izzik már csak, köszönhetően a tűzoltók munkájának.

Az augusztus 3-án délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, péntek reggel kora reggel két honvédségi helikopter is érkezett a helyszínre, hogy bekapcsolódjon az oltásba. Lajtos István, a tűzhöz legközelebbi település, Nagyiván polgármestere elmondta: nagy a füst, de lakott területeket nem voltak veszélyben. A területen még sokáig dolgozni fognak, így biztosan lesznek lezárt részek, ezért a nemzeti park elérhetőségein mindenképpen érdeklődni kell, ha valaki arra tervez kirándulást. 

Tűz a Hortobágyon

Csaknem ezer hektárnyi terület égett le a Hortobágyi Nemzeti Parkban kitört tűzben - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője péntek reggel az MTI-vel, a drónokkal végzett légi felderítés adatai alapján.

hortobagyi tuz2

A tűz keletkezésekor az aljnövényzet kapott lángra, azóta nádas, füves területek égtek le, és több mint ezer hektár van veszélyben. Szükséges volt mintegy hatszáz szarvasmarhát biztonságos helyre terelni. A tűz oltását nehezíti, hogy a terület egy része mocsaras, lápos, egyes részeket egyáltalán nem lehet megközelíteni.

Az oltásban több mint nyolcvan tűzoltó vesz részt, erőgépet, sőt, reggel honvédségi helikoptereket is bevontak a munkálatokba. A szolnoki helikopterbázis két Mi-17-es helikoptere egyszerre csaknem 3000 liter vizet tud meríteni és emelni. A katasztrófavédelem munkáját a helikopterek személyzetén és a repülésvezetőn kívül a helyszínen repülőműszakiak segítik, míg a tűzoltók folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti park igazgatóságával, a mezőőri szolgálattal és a honvédséggel. A tűzoltók Tiszafüredről, Karcagról, Püspökladányból, Mezőkövesdről, Hajdúszoboszlóról és Debrecenből érkeztek.

A képek forrása: MTI / Czeglédi Zsolt.

Ezt is szeretjük