Ilyen helyen te is szívesen élnél? Képeken a különös falu
Mintha nem is Magyarországon lenne a település, ahol védjeggyel védik értékeiket. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a divatra és a dizájnra gondolunk, elsőként a kifutók, a tervezők, Milánó és New York ugrik be. A város, a lüktetés, az innováció. Hollókőn ez teljesen másképp működik. Magyarország legszebb falva idén a hordható divat terén is domborít.

Világörökség és hollókői hímzés

Hollókő az UNESCO Világörökség része. Magyar népi hagyományaink jelképe, eközben élhető település is. Nem szabadtéri múzeum és nem is szezonális folklórprogram. Egyike azoknak az utolsó szigeteknek, ahol töményen őrzik a tradíciókat - és nem félnek ezt másoknak megmutatni.

Hollókőt nagyon szeretik a turisták, a hazaiak és a külföldiek egyaránt. Azt tudjuk, hogy minél több a turista, annál nagyobb a csábítás a hagyományok felhígítására. A helyiek ezért kitalálták a saját védjegyüket, amiket az értékes palóc örökség továbbvivői kaphatnak meg. A védjegyprogram első eleme a hollókői hímzés, amely Fehér Jánosné, Vincze Irén népi iparművész, viseletkészítő Divat a hagyomány című kiállításán mutatkozott be.

Viselhető viselet

A palóc lányok színes szoknyái leginkább húsvétkor libbennek - amikor a kútvizes locsolás elől menekülnek. Hollókőn ilyenkor lehet a legnagyobb töménységben találkozni a hagyományos palóc szín- és mintavilággal.

Fehér Jánosné ruhái azonban nem fellépőruhák, népi viseletek. Hordható, divatos darabok, erős etno beütéssel, őszinte, hiteles jegyekkel, tetszetős dizájnnal. Az iparművész az eredeti hollókői formakincsből merít, de nem csupán felidézi azokat, hanem átemeli és újjá is varázsolja. Mint ahogyan két fia, Zsombor és Viktor, a Kerekes Band alapító tagjai teszik ezt a magyar népzenével. Az alkotó maga is egy kis palóc faluból, Fedémesről származik.

- A Jóisten biztos nagyon szeret engem, amiért ilyen lehetőséget adott a kezembe. Én csak elindultam ezen az úton, ahogy a szülőházban engem neveltek: a hagyomány tiszteletére, a munka szeretetére, és hogy mindig azt becsüljem meg, ami az enyém. 30 évvel ezelőtt azt mondtam, hátha megérem, hogy az Ircsi-féle inget keressék, ma pedig ez tényleg így van, keresik. Ezekben a ruhákban megjelenik a múlt és a jelen is, de fontos, hogy ezt mind a jövőnek szánjuk, hogy megmaradjanak ezek a csodálatos értékek. A hímzéseknek, viseletnek tovább kell élni - hangsúlyozta Fehér Jánosné.

Hadüzenet a gagyinak

A hollókőiek nem szeretnék motívumaikat gépi hímzett tornacipőn, tömeggyártott bikinifelsőn és messzi országokban készült, műanyag kulcstartókon viszontlátni. Szeretnék megőrizni azokat a finom mozdulatokat, amik az egyedi darabok készítéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Az eredeti hollókői értékeket sorra levédik, hogy ne válhassanak soha olcsó giccsé.

A szemet gyönyörködtető mintadarabokhoz hasonló termékeket a nagyközönség meg is vásárolhatja a Guzsalyas házban, amely egyike a most befejeződött kiemelt turisztikai projekt során felújított Világörökségi Ófalu újdonságainak. Díszítse mindenki ruhatárát olyannyira egy-egy csodás darab, amennyire büszkék vagyunk, hogy Hollókő a miénk!

Ezt is szeretjük