Hol lehet Baján jó halászlét enni? 3 hely, ahol garantáltan frissen főzik a legendás ételt

Ha valaki bajai, két kérdéstől nem tud megszabadulni, természetesen mindkettő a bajai halászlével kapcsolatos. Az egyik az, hogy tényleg nem kell hozzá kenyeret enni, a másik az, hol lehet Baján jó halászlét enni. Elmondjuk.

borbistrohal5
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki bajai, két kérdéstől nem tud megszabadulni, természetesen mindkettő a bajai halászlével kapcsolatos. Az egyik az, hogy tényleg nem kell hozzá kenyeret enni, a másik az, hol lehet Baján jó halászlét enni.

A bajai halászlének nincs sok titka, ami van, azt úgysem áruljuk el. A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, nem nagy kunszt elkészíteni. Hal, hagyma, fűszerpaprika, só, víz.

Pont ez adja a nehézségét (azon kívül, ha nem jó a tűz). Ha nem kiváló alapanyagokból főzzük a halászlét, akkor valóban egy vékonka paprikás levet kapunk ízetlen - vagy éppen túl zsíros - halhússal. Azt hiszem, egyetlen étel sincs, aminél ennyire kell figyelni arra, hogy valóban kiváló legyen minden. Különben az csak leves, nem bajai halászlé.

A másik dolog, hogy a bajai halászlé csak frissen jó. Nem városi legenda és nem teátrális bajai hisztéria, amikor azt mondjuk, egy bajai megérzi azt is, ha egy órát áll a hal a bográcsban. Hát még azt, ha felmelegített hallal próbáljuk megetetni!

borbistrohal

A felmelegített bajai halászlé egyszerűen nem jó. Ezen nincs mit magyarázni, és felesleges szót pazarolni rá. Persze nekem könnyű, legyint most az olvasó, nekem a véremben folyik a fűszerpaprikás lé. De mit tegyen az, aki Bajára, Baja környékére látogat, és enne egy jó halat?

Hát menjen el oda, ahol friss a hal, összegyűjtöttem azokat a helyeket, ahova nemcsak érdemes, de be kell ülni, el kell menni, ha felénk járnak.

BORBISTRO

Baja főterén néhány évvel ezelőtt megnyitott egy hely, ahol jófajta borokat árultak. A jó borokhoz jóféle sonka, minőségi sajtok párosultak, olívabogyó, szőlő és lágy kenyér.

Néhány év alatt ez a borbár a város legjobb étterme lett, hatalmas terasszal, belső udvarral és egy hangulatos pincével. Különösebb titkuk nincs, egészen egyszerűen megértették, hogy a vendéglátás és a kiváló ételek alapja a minőségi, friss alapanyag, és volt bátorságuk ahhoz, hogy elrugaszkodjanak a vidéki éttermekre még mindig jellemző négyszemélyes fatányéros bőségtál - velővel töltött sertés szelet - kukoricás rizs szomorú és bosszantó triászától. Fáradhatatlanul kutattak, tanultak, felkeresték a helyi termelőket, mentek a friss fűszernövények, a legjobb hús után, mert nem csak egy tányér ételt akartak letenni a fizető vendég elé, hanem gasztronómiai élménnyel, ízekkel és illatokkal akarták megajándékozni.

A név azonban kötelez, ha egy étterem Baján van, ott a vendég halászlét is akar enni. A Borbistróban ezt is komolyan veszik. Előzetes egyeztetést követően frissen vágott halból, szabad tűzön, friss tésztával készül el a halászlé, a megfőzött mennyiséget a vendégek számához igazítva.

borbistrohal3

A Borbistróban garantáltan friss halászlét kapnak, ha kicsit előbb érkeznek, meg is nézhetik, ahogy megforgatják a bográcsot a tűz felett. „A szavam a garancia arra, hogy nálunk a vendég nem kap melegített halászlét!” - mondja Stefánovics Levente, a hely elhivatott tulajdonosa, és hihetnek neki. Ha valaki olyan őrült, hogy képes a fél Balkánt felkutatni a legjobb ajvárért, miért pont a bajai halászlét venné félvállról? Szóval, ne lepődjenek meg, ha bajai módra, bográcsban kerül a terített asztalra a halászlé.

RÉV CSÁRDA, Érsekcsanád, Duna-part

Tinusz Gábor neve több mint egy évtizede lehet ismerős mindazok számára, akik a minőségi vendéglátást és kulináris élményt keresik Baja környékén. Ő volt az első, aki a bajai halászlé készítését valódi gasztronómiai élménnyé és turisztikai látványossággá emelte. És ő volt az első, akinek volt mersze azzal az agyakba égett tradícióval szembe menni, hogy halászlét csak bajai halászléfőző bográcsban lehet főzni.

borbistrohal4

A Rév Csárdában előzetes telefonos bejelentkezést követően a vendégek előtt készül el a hal. Ezt úgy kell érteni, hogy akkor kezdik belezni-darabolni a halat, mikor odaértünk, és ott állhatunk a pattogó tűz mellett, míg a bográcsban zubog a víz, látjuk, ahogy szórják a fűszerpaprikát, és végig figyelhetjük, ahogy ez az öt egyszerű alapanyag átlényegül egy sűrű, nemes halászlévé. A tészta friss, helyben készül, frissen főzve. Hogy máshogy?

Azért a haltöpörtyűt ne hagyják ki. És Gábor történeteit se a Veránka-szigetről, az ott töltött gyerekkorról.

BEACH CLUB CAFE & BAR, Érsekcsanád, Duna-part

Taba Bálint valami mást akart. Valami újszerűt, valami csavart, valamit, ami a szó nemes értelmében vett szokatlan. Azt hiszem, sikerült. Legalábbis én alig várom, hogy pár nap múlva, ha hazaérkezem Bajára, megkóstoljam a harcsapörköltet kapros gnocchival. Vagy a süllőpofa pizzát. Jól hangzik, mi?

Az alig néhány hete megnyitott Beach Club Cafe&Bar egy olaszos ízvilágú hely, inkább bisztró, mint étterem.

borbistrohal2

Taba Bálint tulajdonos azonban tisztában van azzal, hogy a helyi hagyományok miatt a halászlé sem maradhat le az étlapról. Halászlét mindennap frissen főznek, de hat személytől, előzetes egyeztetés alapján készítenek a bejelentkező vendégeknek frissen vágott, szabad tűzön, bográcsban készült, frissen kifőzött tésztával halászlét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

„A helyi hagyományoktól nem lehet, és nem is akartunk elszakadni. Bajai halászlé kell, hogy legyen a kínálatban, ezt tudtuk. A kultusz miatt pedig nem is engedhetjük meg magunknak, hogy melegített, napokkal előbb elkészült halat szolgáljunk fel. Ha a vidéki vendég nem is, a helyiek egyből tudják, hogy nem friss a hal, ilyet az asztalra tenni ezen a környéken több mint bűn!”

Fotók: BORBISTRO

Baján a gyufatésztának is ugyanolyan kultusza van, mint a halászlének.

Ezt is szeretjük