Tudod, mit csinált egy hölgyész? Ebben a magyar falucskában jól ismerték őket
Ebben a Tolna megyei faluban laktak a hölgyészek, a település története nagyon különleges.

hogyesz-apponyi-kastely
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tolna megye tele van bájos és a történelemben is fontos szerepet játszó településekkel. Tamási és Szekszárd között található Hőgyész, melynek múltja egészen az Árpád-korig nyúlik vissza.

Hőgyészt jelenleg 2761 fő lakja, akik minden bizonnyal jól ismerik a település valódi jelentőségét a honfoglalást követő időszakban. 

Kik voltak a hölgyészek?

A falu nevét egy régen elfeledett mesterség ismerőiről, a hölgyészekről kapta. Ezen a vidéken laktak ugyanis a királyság előtti időben a hermelinvadászok vagy régi elnevezésükön a hölgymenyétvadászok. A község címere máig őrzi a múltat: egy szőlőtőke mellett ugró, fehér hermelint, avagy hölgyet ábrázol.

A hölgy szó érdekessége, hogy eleinte csak állatra használták: az ókori görög hiedelemben például úgy tartották, hogy a menyét nimfává képes változni, de a magyar nyelvben is köze volt a menyét szónak a nőkhöz: a menyecske szó is ehhez kapcsolódik etimológiailag.

Hermelin a hölgyeknek

A hölgymenyét Magyarországon kimondottan a hermelint jelentette. Későbbi neve az örmény pelles Armeniae szóból eredt, ami prémet jelentett. A legdrágább szőrméket sok országban csak a nemesek vagy az uralkodók viselhették, nálunk azonban muszlim források tanúsága szerint a lánykérésben is fontos szerepet kaptak. A legények a honfoglalás korában hófehér prémmel fizettek a menyasszonyért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hőgyész látnivalói

Hőgyészt egyébként először 1277-ben említették az oklevelek, majd a történelem viharai nem kímélték: a múltban többször, így a török korban is elnéptelenedett, később német nemzetiségiek települtek be, végül mezőváros lett. A magyarországi német kisebbség máig fontos részét képezi a lakosságnak.

A faluban több gyönyörű látnivaló is található, 1799-ben épült, késő barokk-klasszicista stílusú temploma a település legmagasabb pontján áll. A Mercy-Apponyi-kastély is fontos volt a történelemben: első birtokosa a lotaringiai Mercy grófcsalád volt, később az Apponyiak kezébe került, majd kastélyszállóként is működött, bár jelenleg sajnos nem látogatható. A falu közelében egy parkerdő is található pihenőtóval, de turizmusa a Tolnai Borút részeként is élénk.

(Képek: Országalbum/sz.katka, Wikipedia/hardi_630, Kaboldy.)

Ezt is szeretjük