3 varázslatos hazai kirándulóhely az indián nyárra

Kelta romok, barlangok, völgyek, várak - ha tökéletes úti célt keresel, nem fogsz csalódni!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szívesen felidéznéd a nyár napsütötte gondtalanságát, ellenben az őszi természet lágyabb színei is képesek mosolyt csalni a lelkedbe, használd ki az indián nyár minden szépségét, és vedd a nyakadba az ország legkülönlegesebb vidékeit. Például a következő három, izgalmakban és látnivalókban gazdag kirándulóhelyet.

Nagyvázsony
Réka-völgy
Cserépfalu

A középkor hangulata: Nagyvázsony

A Veszprém-Tapolca főútvonaltól nem messze, források, erdők és hegyek ölelésében lelhetsz rá a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb helyére, Nagyvázsonyra, melyre nemcsak a Bakony ősrengetegének közelsége, de történelmi látnivalói miatt is érdemes rászánnod egy napot. A róla elnevezett medence közepén elterülő települést már az ősidők óta lakják, országos hírnévre azonban csak azután tett szert, hogy Mátyás király a 15. században Kinizsi Pálnak adományozta, kinek köszönhetően felvirágzott a környék.

Az általa építtetett híres Kinizsi-vár középkori, a mai napig teljesen épen maradt, késő gótikus lakótornya révén egyedülállónak számít az országban. A várban tett felfedezőút során azonban nemcsak a toronyba érdemes felmásznod, a várkápolna, a belső udvar, a történelmi panoptikum, a vármúzeum, a kőtár és a katonamúzeum ugyanis legalább olyan érdekes.

A vár mellett a szabadtéri néprajzi múzeumra, a Zichy-kastélyra és famatuzsálemeknek otthont adó, 12 hektáros ősparkjára is érdemes egy pillantást vetned, azonban akkor is bátran felkeresheted Nagyvázsonyt, ha a kiállítások és a történelmi emlékek helyett a természet közelségét, nem utolsósorban pedig valami igazán különleges hangulatot keresel. A vártól nem messze, a Bakony fái között, egy csendes tisztáson található ugyanis a híres pálos kolostorrom, melyet Kinizsi építtetett az 1480-as években.

A hely arról is híres, hogy a vitéz szarkofágja is itt volt elhelyezve, ám leginkább környezetének különleges, vadregényes, mesebeli atmoszférája az, ami hatalmába keríti az itt kirándulókat.

Az ország leggyönyörűbb arborétumai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kelta nyomok a Mecsekben: Réka-völgy

A Mecsek sűrű erdőiben, Mecseknádasd és Óbánya között, a Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet festői környezetében található a Dél-Dunántúl egyik legszebb pihenőhelye, a tiszta vizű Etelka-forrásnak, az Öreg-pataknak és számos, az utat keresztező átfolyásnak otthont adó Réka-völgy, mely amellett, hogy kiváló lehetőséget biztosít a piknikezésre - erről a beállók, a tűzrakóhelyek, a nagy rét és a pihenőpadok is gondoskodnak -, számos turistaútvonal találkozási pontja.

Miután kellő mértékben magadba szívtad a békés természet utánozhatatlanul friss levegőjét, továbbindulhatsz a környékbeli falvakba, de akár a Réka-völgy és az Óbányai-völgy által határolt, keskeny hegygerincen található egykori Réka-vár sűrű fák között megbúvó, misztikus romjait is célba veheted.

A legendák szerint Attila hun vezér ajándékozta feleségének, Rékának a várat, más történészek szerint azonban az akár illír vagy kelta eredetet magáénak tudható építmény a brit szigetekről - a trónviszályok elől - Szent István udvarába menekített Edward királyfihoz köthető, kinek leánya, a híres Skóciai Szent Margit is itt született.

Az egykor négyszáz méter hosszú, ötven méteres várudvarral, három méter széles kőfallal és egy többszintes toronnyal is rendelkező épületből ma csak az öregtorony alapjai, a várfal és a védőárkok maradványai látszanak, ám ahogy a természet lassan birtokba veszi a romokat, azok még különlegesebb élményt nyújtanak.

A Bükk legkülönösebb falva: Cserépfalu

Eger felől érkezve Bogácson át, Budapestről pedig a hármas útról lekanyarodva juthatsz el a Bükk egyik legkülönlegesebb településére, az ország leghosszabb és egyik legszebb völgyében, a Hór-völgyben fekvő Cserépfalura, melynek határa a legkülönfélébb természeti és kulturális kincseknek ad otthont.

A Világörökség magyar helyszínei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Arról például, hogy a környék már az őskortól fogva lakott volt, a Suba-lyuk barlang tanúskodik, melyben 1932-ben egy neandervölgyi fiatal nő és három éves gyermeke 60-70 ezer éves maradványaira bukkantak, melynek részleteivel a faluban található Suba-lyuk Múzeumban ismerkedhetsz meg. A tájház és a gazdaház megtekintése után a faluból indulva az Ördögtorony Tanösvényt is végigjárhatod, mely a Mész-tető oldalában található tufakúpokat és kaptárköveket, közöttük a híres Ördögtornyot is érinti.

Ha még többet szeretnél túrázni, a Hór-völgyet határoló hegycsúcsok egyikén látható Ódor-vár romjait is felkeresheted, ám az Ördögtoronyhoz vezető tanösvény mentén, a Berezdi-sétányon a falu egyik legismertebb látványosságát, a tufába faragott Kisamerikai-barlanglakásokat is megcsodálhatod.

A különös porták kissé gúnyos neve arra utal, hogy míg Cserépfalu gazdagabb lakói Amerikába menekültek a gazdasági világválság hatásai elől, addig a szegényebbek csak Kisamerikáig jutottak, ahol kőből faragtak maguknak házat.

Képek: hu.wikipedia.org; bukk.info.

Ezt is szeretjük