Hatalmas lyuk nyílt a tengerben: a világ legszebb korallzátonyának ad otthont

A Nagy Kék Lyuk a világ leghatalmasabb ilyen tengeri képződménye. Nézd meg!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Belize-korallzátony nem csupán pompás élővilágnak és felejthetetlen merülőhelyeknek ad otthont, de itt található a híres Kék Lyuk is, mely a világ egyik leghatalmasabb víznyelője.

A Nagy Kék Lyuk

A Világítótorony-zátony területén található, kör alakú lyuk egy barlangrendszer, mely akkor alakult ki, mikor a tengerszint jóval alacsonyabb volt. Mikor az óceán szintje növekedni kezdett, a súly alatt a barlangok teteje beomlott, így hozva létre az óriási víznyelőt.

A helyet Cousteau kapitány tette ismertté, aki a világ tíz legjobb könnyűbúvár-merülőhelyének egyikeként beszélt róla. Sokáig kutatta mélységeit, csakúgy, mint napjaink búvárjai, akik egynapos szervezett merülőtúrák keretében is lemerészkedhetnek a lyukba, ahol a helyi legendák szerint állítólag egy víziszörny lakik.

Más gyönyörű helyek a zátonynál

A Belize-zátony egyébként a nyugati félteke leghosszabb hasonló képződménye, és területét tekintve csak az ausztráliai Nagy Korallzátony múlja felül. Több mint kétszáz szigetecske és kisebb zátony alkotja ezt a 297 kilométer hosszú természeti tüneményt, közülük a két legnagyobb a Caye Caulker és az Ambergris Caye. Utóbbi a legnépszerűbb, és bájos, nyugalmas városa, San Pedro a zátony több mint 40 féle könnyűbúvár- és szabadmerüléses búvárkirándulásának középpontja.

Az Ambergris déli csücskéhez közeli Hol Chan tengeri rezervátum a legjobb nappali vagy éjszakai merülőhely, főként gazdag élővilágának köszönhetően. 40 féle sügér él itt, és az erdőnyi korall- és szivacstelep oly sűrű és változatos, mint a szárazföld dzsungelei.

Ám, ha nagyszerű is a búvárkodás Ambergris környékén, még felejthetetlenebb, ha a karib-tengeri szigetek három korallzátonyának egyikéről teszi ugyanezt az utazó. A gyűrű formájú Világítótorony-zátony a legkönnyebben megközelíthető, hála a zátonyon létesített új leszállópályának, és ez fekszik a legközelebb a két legjobb merülőhelyhez: a híres Kék Lyukhoz és a Félhold Zátony nemzeti parkhoz.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A Világítótorony-zátony függőleges fala mentén is remek merüléseket lehet végezni, és a kristálytiszta vízben gyakran 60 méter mélységig kitűnőek a látási viszonyok. A Világítótorony-zátony üdülőhelyének vendégei 90%-ban a búvárkodás kedvéért érkeznek, a többiek a nyugalom és a magány élvezetéért.

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: hu.wikipedia.org Belize-korallzátony szócikke.

Te búvárkodnál ilyen helyen?

Ezt is szeretjük