3 hangulatos kisváros szerelmeseknek

Vegyétek célba a hétvégén!

Ha kettesben töltenétek egy napot, a legjobb, ha a következő helyeken teszitek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha romantikára, kettesben töltött, emlékezetes pillanatokra és közös élményekre vágytok, nem kell távoli tájakat célba vennetek, azonban a kávézók és cukrászdák kellemes félhomályánál messzebbre is merészkedhettek. A következő hangulatos, színes, békés kisvárosokban nem fogtok csalódni.

A Balaton-felvidék romantikája: Sümeg

A virágokkal, kávézókkal és apró borozókkal teli, Veszprém megyei Sümeg már nem a Bakony, még nem a Kisalföld, nem is a Tapolcai-medence vagy a Keszthelyi-hegység, ugyanakkor mindegyik tájegység hangulatából őriz egy kicsit.
 
A közeli Marcal völgyének síkjában található városka a semmiből kinövő hegyéről, illetve az azon található középkori várról híres, de emellett az olyan nevezetességeket is érdemes megnéznetek, mint a püspöki palota, a plébániatemplom a neves Franz Anton Maulbertsch freskóival, illetve Kisfaludy Sándor szülő-, lakó- és emlékháza, egy, az 1700-as évekből való szép tornácos, barokk kúria, ahol szinte mindenki vendégeskedett egykor, aki a reformkorban számított valamit.

Ha megcsodáltátok, majd andalogtatok pár órácskát a város fáinak hatalmas lombjai alatt, szép lassan célba is vehetitek a várhegy tövét, ahonnan egy nem túl fárasztó, kanyargós szerpentinúton indulhattok el az egykori lovagvár felé, melyet a tatárjárás után építettek a veszprémi püspök jóvoltából. Felérve tehettek egy izgalmas sétát a várfal mentén - vagy épp egy túrát a nem épp romantikus, ám annál különlegesebb kínzókamrába -, majd a várudvarra letelepedve a helyben, az egyik kamrában készített kürtőskalács társaságában élvezhetitek a lenyűgöző panorámát vagy épp a naplementét. Ha azonban ennél autentikusabb étekre vágytok, emellett pedig szombaton érkeztek, akár lovagi lakomán és tornán is részt vehettek.

Egy apró, de világhírű város: Siklós

Amíg apáról fiúra száll a híres Tenkes kapitányának története, a Baranya megyében található Siklósnak nem lesz szüksége népszerűsítésre, reklámra. Sőt, Siklós jóval gazdagabb annál, minthogy csupán egy itt játszódó irodalmi, illetve filmtörténeti klasszikus révén írja be magát közös élményeitek közé.
 
Határainkon túl is nevezetes látványossága például a vár, melynek falai között barangolva megízlelhettek valamit a régi idők vadregényes romantikájából és az egykori lovagi élet izgalmából. Ez a vár élőbb minden más, az országban található hasonló épületnél, ugyanis immár több mint hétszáz éve működik: folyamatosan ápolják, szépítik, falai között kiállítások, színházi és zenei estek kapnak helyet, egyszóval nem hagyják, hogy az egykori gótikus, majd később reneszánsz stílusban átépített remek az enyészeté legyen.
 
Sőt, a szenzációs megoldásokban bővelkedő, számos meglepetést tartogató épület mintaszerű helyreállításáért Siklós az ilyen jellegű munkálatokat elismerő legnagyobb európai kitüntetésben, Europa Nostra-díjban részesült. Siklós további nevezetességeit is érdemes célba vennetek, többek között a máriagyüdi búcsújáróhelyet vagy a Zsolnay-kerámiákkal különlegesebbé varázsolt, domboldalra kúszó kálváriát, de az is tökéletes időtöltés, ha tesztek egy hangulatos sétát a városka csendes, színes utcái között, vagy épp piknikeztek egyet az itt található, több hektáros pihenőparkban.

A jó borok hazája: Villány

A baranyai Villány és környéke az ország legdélibb része, egyúttal tökéletes úti cél, ha egy kiadós, kettesben eltöltött kirándulónap végén az út porát jóízű borral szeretnétek leöblíteni. A 2000-től városi rangra emelkedett település határában kezd emelkedni a nevét viselő hegység, mely a Dél-Baranyai-dombságból úgy tűnik elő, akár egy sziget.

Az egyetlen kelet-nyugati vonulat két végét két komolyabb bérc uralja: a kisváros határában a 442 méter magas Szársomlyó, míg a nyugati oldalon egy 402 méter magas hegy emelkedik a táj fölé.

A terület nem nagyobb ötven négyzetkilométernél, melynek fele gyertyános-tölgyes erdőknek ad otthont, másik része pedig szinte az utolsó rögig a híres szőlőnek szenteli földjét. Villány ma védett történelmi borvidékeink egyike, a vörösborral büszkélkedők egyik legjelentősebbike.

Nyolc településén át vezet az itteni szőlőkultúrát összefogó és bemutató Villány-Siklósi Borút. Az itt végzett munka színvonalára és értékére jellemző, hogy az ezredfordulót megelőző hat választás során négyszer nyerte el idevalósi borász Az év borásza megtisztelő címet.

Amellett azonban, hogy tesztek egy túrát a magaslatokra - például a Csillagvölgy és az Ördögárok szőlői között ejtetek meg egy felfedezőutat -, a hangulatos pincesorok között is barangolhattok, sőt, egy igazi bormúzeumba is betérhettek.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük