24 kanyargós utca és 1200 pince: ismerd meg Magyarország páratlan pincefaluját!
Egész Európában nincs még egy ilyen különleges, pincékkel teli település.

hajosi pincefalu 45jpg
beauty and style
Top olvasott cikkek

2008-ban emelték városi rangra Hajóst, a sváb községet, mely Baja és Kalocsa között félúton található, legfőbb látványossága pedig a felülmúlhatatlan pincefaluja. Nemcsak a világhírű borok miatt érdemes ellátogatni a Hajósi Pincefaluba, mert a vidék a kastélyok és a misztikum szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket.

A régi mesék úgy tartják, hogy egykoron a borospince volt a helyi lakosok éléskamrája, merthogy errefelé több pincét állítottak, mint ahány ház épült. Sokan egyből két pincét létesítettek, egyet a bornak, egy másikat pedig az elemózsiának. Természetesen a legfőbb szerep a bornak jutott, hiszen a szőlőművelés immáron évszázadok óta központi szerepet tölt be Hajóson.

A pincefalu története

A Hajósi Pincefaluban 24 csalogató, kacskaringós utcácska található, melyekben mintegy 1200 pince áll, szorosan egymás mellé ékelődve. Az épületek többsége öreg, régimódi hajlék, melyet népművészeti remekműként tartanak számon. De nemcsak a házak, a pincealagutak is a település ékkövei, ahol 10-12 fokos hőmérsékleten érlelik a finomabbnál finomabb borokat. A legöregebb, ma is álló pincét 1840-ben építették.

Írásos emlékek szerint Csáky Imre bíboros az 1700-as évek elején sváb nemzetiségű családokat telepített a törökök kiűzetése után elnéptelenedett faluba, hogy aztán jelentős adókedvezményekkel ösztökélje őket a szőlőtermesztésre.

A sikerhez minden feltétel adott volt, hiszen jó minőségű talaj, kedvező éghajlati viszonyok várták a népeket, akik feltehetően a 19. század elején kezdték meg a löszfajba vájt présházak megépítését. Érdekesség, hogy a huszadik század beköszöntekor már 850 pincét jegyeztek a faluban. A környék jellemző borai azóta is az olasz rizling, a cserszegi fűszeres, a szürkebarát, a fehér burgundi, a kékfrankos kadarka és a cabernet sauvignon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Napjainkban a turisták számára akad itt minden, mi szem-szájnak ingere, ugyanis több, egész évben nyitva tartó fogadót lehet találni, ahol a borkóstolás mellett ínycsiklandó ételekkel csábítanak, de sok helyütt rendszeresen szerveznek szabadtéri programokat is. A pincefalu talán legismertebb eseményei az Orbán-napi Borünnep és a szeptemberi szüreti fesztivál. Célszerű több napra tervezni a kiruccanást, hogy legyen idő bebarangolni a környező vidéket is.

A településről és az aktuális programokról a Pincefalu honlapja tájékoztat.

A hajósi barokk kastély

Hajós egy másik látványossága a kastély. Az épület Bács-Kiskun megye legöregebb építménye, melyet 1739-ben gróf Patachich Gábor kalocsai érsek barokk stílusban építtetett. Hajdanán vadaspark övezte a kastélyt, de volt már vadászkastély és nyári lak is. 1907-ben Haynald Lajos bíboros érsek gyermekotthonná alakította, kisvártatva pedig nevelőotthon lett belőle, és így üzemelt egészen 1998-ig.

Ne lepődj meg, ha egy helyi lakos Mária Terézia-kastélyként említi az úri lakot, a fabula szerint ugyanis a kalocsai érsek valójában Mária Teréziának építtette a kastélyt. Egy kellemes nyári napon, amikor a királynő az egyházmegyét szemelte ki magának pihenésre, az érsek úgy döntött, kastélyt emel a tiszteletére. Sőt, mi több, az uralkodó szánon óhajtott megérkezni, ezért az érsek felszóratta az utat sóval, hogy semmi se szeghesse őfelsége kedvét. A látogatás végül meghiúsult, ám a kastély kapuja mellett álló szobrokban azóta többen is Mária Teréziát látják.

A kastélyban a felújítási munkálatok közepette rátaláltak egy rejtélyes alagútra, mely, mint később kiderült, a melléképület alatti kúthoz vezet. Valószínűleg az érseki konyha innen nyerte magának az ivóvizet. 

Ugyanakkor létezhetnek más titkos alagutak is - bár létezésükre mostanáig nincs hivatalos bizonyíték -, melyek a pincéből a Nepomuki Szent János-szoborhoz irányítanak. A legenda úgy szól, hogy a szent alatti négy kőbe négy arcot véstek, melyek az égtájakat jelölik. A lejáratokat csak azok találhatják meg, akik tudják, hogy a szobroktól mennyi lépést kell előre megtenniük az égtájak felé.

A kastély nyitva tartásáról, a jegyárakról és az egyéb aktuális információkról itt lehet érdeklődni.

Igazi kis ékkő a magyar pincefalu

Akad még Hajóson kívül gyönyörű pincefalu, ilyen Császártöltés is, ahova legalább egyszer mindenképp érdemes ellátogatni, és megízlelni a vidék borkülönlegességeit. Ugyanakkor, nem ez az egyetlen ok, amiért a turisták szívesen felkeresik a települést.

A képek forrása: Indafoto.hu / Antalmarta, mapio.com / és rózsák.

Ezt is szeretjük