Két tenger között sétálhatnak az utazók Dánia legészakibb pontján - Lenyűgöző a természeti csoda
Sokan kerekednek fel azért, hogy megcsodálják a homoknyelvet, ahol két tenger hullámai találkoznak.

grenen
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dániai Grenen legészakibb pontja igazán különleges élményt kínál a természetrajongó turistáknak, az idelátogatók ugyanis két tenger hullámai között sétálhatnak.

A keskeny homoknyelv az ország egyik legnépszerűbb turistaattrakciója, amit évről évre rengetegen keresnek fel.

Két tenger találkozása Grenennél

A Jylland-félsziget kétharmada Dániához tartozik. Az északi csúcsát a homokos félsziget, a 20-30 kilométer hosszú Skagens Odde alkotja. Keskeny, északkelet felé elkeskenyedő csúcsa a Skagen városától mintegy 3 kilométerre található Grenen. A turisták által közkedvelt, 4 kilométeres homoknyelv nevét az alakjának köszönheti, faágat jelent. 

Bár az időjárás a Grenen-foknál többnyire szeles, esős és borongós, ez sem tartja vissza a kirándulókat attól, hogy felkeressék a helyszínt, ahol két tenger hullámai találkoznak. A homoknyelv ugyanis a Kattegat és a Skagerrak tengerszorosokat, vagyis az Északi-tengert és a Balti-tengert választja el. Amikor tehát a kalandvágyók a keskeny homoksávon sétálnak, a többnyire hullámzóbb Skagerrak és a csendesebb Kattegat vize mosódik össze a lábaiknál.

Az erős vízáramlatoknak köszönhetően Grenen ma is folyamatosan formálódik és épül, a víz alatt pedig több kilométeren át tovább folytatódik. Az úszás egyébként részben az erős áramlatok miatt nem engedélyezett.

Változatos élővilág

A Grenen-fokot évente rengeteg turista látogatja meg, és ezt nemcsak a ritka természeti tünemény indokolja, hanem a gazdag élővilág is. A védett nemzeti park remek madárleső hely, az egész országban itt fordul meg a legtöbbféle madár, köztük fokozottan védett példányok is. 2005 óta itt tartják az évente megrendezésre kerülő, több ezer látogatót vonzó madárfesztivált.

A homoknyelv körül számos tengeri emlős is felbukkan, gyakori látogatók a disznódelfinfélék és a fókafélék, de olykor csukabálnák, kardszárnyú delfinek és rozmárok is a tiszteletüket teszik. A szakemberek számára az újonnan kialakuló homokpadok benépesülése, a rajtuk megjelenő növények is érdekes kutatási területet képeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A környék a múltban különös kihívást jelentett a hajósok számára, az erős áramlatok és a homokzátonyok miatt nagyon sok volt a baleset. 1858 óta egy 44 méter magas világítótorony működik itt, de akkor lett igazán biztonságos a helyzet, amikor 1956-ban Skagen nyugati világítótornyát is felállították.

Anglia legveszélyesebb gyalogútja

Londontól északkeletre, Essex partjainál van egy út, amit egész Anglia legveszélyesebb gyalogútjaként tartanak számon. Mindennap csak néhány óráig járható, és akkor sem egyszerűen. Amikor pedig megérkezik a dagály, az Északi-tenger visszahódítja a területet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük