Már az ősembert is meglátogatták a földönkívüliek? Ez az építmény lehet rá a bizonyíték

A Göbelki Tepe 12 ezer éves.

Göbelki Tepe
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Törökország délkeleti részén rejtőzik a világ egyik legfontosabb régészeti lelete, az első körtemplom romja, mely a becslések szerint legalább 12 ezer éves.

Jól kivehetőek a körök

Íme, a Göbekli Tepe, azaz a Pocakos hegy története, mely a Tigris és az Eufrátesz forrásvidékét jelentő dombok között fekszik, illetve, amit állítólag földönkívüliek építettek.

A Göbekli Tepe felfedezése

A hatvanas években a Chicagói Egyetem régészei voltak az elsők, akik helyszíni bejárást végeztek a Göbekli Tepe területén. Feltételezték, hogy a bizánci időkben a hely hadszíntér lehetett, de végül nem ítélték elég jelentősnek a felfedezést, és odébbálltak.

A terület ezután 30 évig érintetlen volt, csak a Német Régészeti Intézet munkatársa, Klaus Schmidt gondolta úgy, hogy több van ebben a helyben, mint amennyit az amerikai kollégák láttak. 1994-ben ugyanis felfedezte, hogy a mészkőtömbök és a kőszerszámok szilánkjai jóval régebbiek, mint hogy a bizánci korból származhatnának. 1995-ben pedig - a közeli sanliurfai városi múzeum támogatásával - meg is kezdte az ásatásokat.

Óriási méretek

A régészek centiméterekkel a felszín alatt oszlopokból álló, mívesen díszített kőkörökre bukkantak, ami már önmagában is nagy felfedezésnek számított, de néhány éven belül a második, a harmadik és a többi kőkör maradványait is feltárták. Egy 2003-ban végzett geomágneses vizsgálat szerint legalább húsz ilyen körgyűrű rejtőzik a föld alatt.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A megmunkált oszlopok körülbelül öt és fél méteresek, és nagyjából 15 tonnát nyomnak. Érdekességük, hogy a felületükre faragott domborművek vadállatokat ábrázolnak, például mérgeskígyót, támadó vadkant, illetve oroszlánt.

18 szintes város van a föld alatt
Törökország egy másik világhírű látványossága Derinkuyu, a föld alatti, hatalmas városrendszer. Kattints ide, és nézd meg képeken!

Akadnak közöttük olyanok, amelyek az utolsó aprócska részletig kidolgozottak, mások elnagyoltak - nincs két egyforma közöttük. A T alakú pilléreket feltűnően laposra faragták, szélességük ötször akkora, mint magasságuk.

Pincerendszer a főváros alatt

Titokzatos föld alatti helyet az országhatáron belül is találhatsz. Nézd meg videónkat, és látogass el virtuálisan a Sziklakórházba!

Földönkívüliek építették?

Az oszlopok kialakítása azt sugallja, a korabeli építészek nagyon fejlett intelligenciával rendelkezhettek - 12 ezer évvel ezelőtt az emberek még nem értettek az építkezéshez, mégis felhúzták a templomot, mi több, odaszállították a súlyos tömböket is.

Még több hely, amit a földönkívüliekhez kötnek
Nem ez az egyetlen hely, mely alapot adott az összeesküvés-elméleteknek. Nézd meg a városokat, melyekről azt feltételezik, a földönkívülieknek is közük lehetett hozzájuk. Kattints ide!

Utóbbit még érdekesebbé teszi, hogy a Göbekli Tepe területén nyomát sem találták településnek vagy bármilyen civilizációnak. Ezek a tények szolgáltak alapul azon összeesküvés-elméletekhez, melyek azt feltételezik, a földönkívüliek építették a helyet, vagy legalábbis segítséget nyújtottak hozzá.

Sajnos az oszlopok maguktól már nem állnak meg
Még mindig tökéletesen kivehetőek a faragványok

Schmidt szerint azonban mindez csak a fantázia túlkapása. A régész és munkatársai a hely felépítése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Pocakos hegy valamiféle kultuszközpontként működött. Szerintük a T alakú oszlopok, melyek a kör közepe felé néznek, emberek stilizált szimbólumai lehettek, hiszen faragott karjuk van, kezük pedig ágyékkötővel fedett testük felé nyúl, és azért néznek ebbe az irányba, mert a vallási rituálék a kör közepén zajlottak le.

Sőt, azt is feltételezik, hogy a mágikus körök idővel elvesztették erejüket, ezért fogtak bele újból és újból az egyre kisebb átmérőjű és egyre kevésbé kidolgozott körök építésébe.

Fotók: mcopesblog.wordpress.com, allphotographyblog.com.

Ezt is szeretjük