Hogy néz ki, ha valaki vízbe fullad? Sokan ezért nem veszik észre
A vízbe fulladás egyáltalán nem biztos, hogy csapkodással, kapálózással jár.

eletmentes
beauty and style
Top olvasott cikkek

A filmekben látott vízbe fulladásos jelenetek alapján sokan úgy gondolják, egy fuldokló segítségért kiáltozik, csapkod, majd nagy fröcskölés és dráma mellett egyszer csak elsüllyed. A valóság azonban erre gyakran alig hasonlít. 

Amikor valaki fuldoklik, a tudatos döntések helyét az ösztönös reakciók veszik át, így egyáltalán nem biztos, hogy az áldozat egyáltalán megpróbál jelzést adni. Hogyan néz ki akkor a fulladás? 

Vízbe fulladás 

A vizimentok.hu oldaláról letölthető ingyenes tananyagokat böngészve hamar kiderül, hogy köhögés, csapkodó kar és kiabálás ritkán fordul elő. Sokkal gyakoribb, hogy csak kevésbé feltűnő jelek figyelmeztetnek, melyeket az vesz észre, aki tudja, mit lát.

fuldoklo

Az oktatóanyag szerint már az ijedt tekintetű ember is figyelmet érdemel, hiszen pánikba eshet, ami fuldokláshoz vezethet. Még fontosabb, hogy ne hagyd figyelmen kívül, ha valaki szürkés vagy lilás bőrrel, libabőrösen látsz, vagy azt veszed észre, hogy felszegett állal próbálja a száját a víz felett tartani. 

A vérzés, a megváltozott úszásritmus, a hányás, a fájdalom jelei mind arra utalnak, hogy valaki bajban van, így jó már ilyenkor cselekedni, hiszen a vízi mentések során az oxigénhiányos állapot miatt kritikus, hogy milyen gyorsan sikerül a mentés. Ha valakit arccal lefelé látsz lebegni, kérdés nélkül érdemes azonnal intézkedni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fuldoklók sok esetben a veszélyhelyzet feletti kontrolljukat elveszítve pánikba esnek. Passzív pánik esetén az áldozat cselekvésre képtelen állapotba dermed, így akár azonnal süllyedni kezdhet, vagy bármikor átválthat aktív pánikra.

Az aktív pánikban lévő ember logika nélkül, ösztönösen cselekszik, és mindent megtesz, hogy elkerülje a halált. Ennek következtében kapálózik, fogódzkodót keres, amivel gyakran azt is veszélybe sodorja, aki próbálja megmenteni. Ilyenkor sem szabályszerű azonban, hogy az áldozat kiabál, hiszen a légzés az életben maradást szolgálja a beszéd helyett, ráadásul a szájba áramló víz lehetetlenné teszi a szavak megformálását.

A csendes fuldoklás jelei lehetnek a hiperventiláció - felületes légzés -, az arcra kiülő félelem, a feltartott fej, a sikertelen úszási kísérlet, vagy az, ha az áldozat nem tudja a víz felett tartani a fejt, és nem használja a lábát az úszáshoz.

A csapkodás és segítségkérés általában a fuldoklást megelőző, ijedtséggel járó állapot, melyet a veszélyesnek ítélt helyzet, sérülés, fájdalom vagy egyéb tényező okoz. A bajban lévő ilyenkor a mentésben is tud segédkezni sokszor, és kommunikál. Noha ez még nem maga a fuldoklás, erre is azonnal reagálni kell.

Veszélyes vizek

A következő tavak nem mélységükkel vagy kiszámíthatatlanságukkal jelentenek veszélyt. Hiába szépek, a víz - és sok helyen a környék levegője is - halálos méreg.

Ezt is szeretjük