Mutatjuk Frida Kahlo egykori otthonát: a gyönyörű Kék Ház már virtuálisan is bejárható
A ragyogó kékre festett mexikóvárosi otthonban, amely ma múzeumként működik, élt és alkotott a legendás Frida Kahlo.

GettyImages-1041981686
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés női festőművészt ismernek annyian, mint a legendás, mexikói Frida Kahlót. Szenvedélyes, fájdalommal teli élete és művészete napjainkban valóságos popkulturális ikonná avatta. 

Egykori otthona, a Mexikóvárosban található, ragyogó kék falairól ismert La Casa Azul, vagyis a Kék Ház ma múzeumként működik, a világ számos pontjáról keresik fel a festő tisztelői. Az épület és a hozzá tartozó kert ékesen vall Frida Kahlo életről, művészetekről, politikáról alkotott nézeteiről és határtalan kreativitásáról is.

La Casa Azul, a Kék Ház

A híres Kék Ház Mexikóváros Coyoacán kerületében található. A környék a történelmi belváros műemléki épületeiről, valamint több ismert személyiség, például a filmrendező Emilio Fernández otthonáról nevezetes. Az első számú turistaattrakció viszont Frida Kahlo lakhelye, a Casa Azul, ami 1958 óta a művész életét és festészetét bemutató múzeumként működik. Néhány helyiség olyan, mintha nemrég hagyta volna el Frida és férje, Diego. A múzeum honlapján látványos virtuális túra keretében járható be az intézmény.

GettyImages-489054897
Fotó: Francesca Yorke / Getty Images Hungary

Frida német származású apa és spanyol-indián származású anya gyermekeként látta meg a napvilágot 1907-ben Coyoacánban. A később kékre festett házat 1904-ben építette édesapja, a fotóművész Guillermo (Wilhelm) Kahlo. Az épülethez a környék szokásainak megfelelően egy központi udvar tartozik. Az otthon körüli teendőket Matilde, az édesanya, valamint négy lánygyermeke látta el.

Guillermo fotóin az látszik, hogy az udvart különösen nagy becsben tartották, a legkülönbözőbb buja növényekkel, rózsákkal, liliomokkal és pálmafélékkel ültették tele, cserepekben kaktuszokat nevelgettek. Frida az egész életét meghatározó, 1925-ös buszbaleset után sokat tartózkodott a házban és a kertben. Gipszfűzőbe zárták, egy darabig ágyhoz kötve töltötte mindennapjait. A rengeteg szenvedéssel és fájdalommal járó helyzet hatására kezdett el festeni.

A ház jellegzetes, kék színét Matilde halála után nyerte el. Az árnyalatról úgy gondolták, hogy távol tartja a gonosz szellemeket, emellett pedig nagyszerűen illett a nő személyiségéhez, öltözködéséhez, tárgyainak gyűjteményéhez. Frida 1929-ben ment hozzá a festőművész Diego Riverához, kapcsolatuk meglehetősen viharosra sikerült, mindkettejüknek voltak alkalmi partnereik is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nőnek többek között a magyar származású Nickolas Muray (Muray Miklós), valamint az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság területéről száműzött Lev Trockij, aki feleségével együtt a házaspár vendégszeretetét élvezte a Kék Házban. Diego és Frida 1939-ben elváltak, majd egy évvel később újra összeházasodtak.

Frida Kahlo és Diego Rivera valamikor az 1940-es években.
Frida Kahlo és Diego Rivera valamikor az 1940-es években.
Fotó: Graphic House / Getty Images Hungary

A Casa Azul és az udvar megtelt a Kahlo világszemléletét tükröző prehispán tárgyakkal, szimbólumokkal, egzotikus növényekkel. Az egyik sarokban élénk színűre festett maja piramisra emlékeztető építményt alakított ki, amelynek lépcsőire azték figurákat helyezett.

Frida Kahlo műterme.
Frida Kahlo műterme.
Fotó: Andrew Hasson / Getty Images Hungary

A házban népművészeti gyűjteményének, festményeinek egy jelentős része ma is megtekinthető. Frida műtermében apró üvegcsékben sorakoznak a pigmentek, a hangulatos konyhában a pulton állnak a cserépedények.

GettyImages-1125944660
Fotó: Andrew Hasson / Getty Images Hungary

A tíz termet felvonultató múzeumot minden évben turisták tömegei keresik fel, a festmények mellett a művész személyes tárgyait, bizonyos ruhadarabjait, ékszereit, valamint kortárs alkotók képeit is őrzi. Egyes helyiségek, például az étkező és a konyha klasszikus mexikói stílusúak. Az emeleten, a Diego által épített szárnyban két szoba látogatható, az egyik a műterem, a másik pedig a háló, ahol Kahlo 1954-ben, 47 éves korában elhunyt. Halála után a házat Rivera a mexikói államnak adta. 

Egyre népszerűbb a torz babák szigete - Nézd meg képeken a hátborzongató helyet!

Mexikóvárostól 28 kilométerre délre, a Xochimico-csatornák között kis sziget fekszik, amelyről néhány évtizeddel korábban senki nem gondolta volna, hogy egyszer népszerű turistalátványosság lesz - legalábbis azok körében, akik kedvelik a hátborzongató, rejtélyes helyeket. Az Isla de las Munecasról, vagyis a Babák szigetéről sokan úgy tartják, egy kislány lelke kísérti, míg mások szerint ártó, gonosz szellemek szállták meg.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük