Fotókon a világ legfurcsább tava
Minden életet kiirt
A Holt-tenger a bolygó egyik legkülönösebb és legmisztikusabb tava. Tudd meg, mi rejlik a mélyén!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Föld legmélyebb pontján egy szelíd, kék vizű ból mindenfelé sóoszlopok meredeznek, a víz felszínén pedig helyenként szétesőben lévő jéghegyeknek tűnő, nagyobb sótömbök lebegnek. E szinte élettelen táj a Holt-tenger, mely rendkívül magas sótartalmát annak köszönheti, hogy nincs elvezetése.

A Holt-tenger Jordániában
A partot is só borítja
Maszada erődje
Élettelen tó

Szodoma és Gomorra fekszik a mélyén?

Ehhez a helyhez fűződik Lót feleségének bibliai története is. Amikor a két bűnös várost, Szodomát és Gomorrát tűz és kénköves eső pusztította el, a menekülő asszony a tilalom ellenére hátranézett, és sóbálvánnyá változott. Egyes régészek szerint a két város elsüllyedt romjai a déli, sekély medencéjében nyugszanak.

A tenger, ami valójában tó

A Holt-tenger, melynek a felszíne 397 méterrel van a tengerszint alatt, a Jordán-folyó völgyének alján, az Afrikai-árokrendszer északi részéhez tartozik. Ez az óriási hasadékárok a Jordán felső folyásánál kezdődik, majd déli irányban a Holt-tengeren és a Vörös-tengeren át Afrika keleti részén folytatódik.

A - mert valójában - mélysége északon helyenként a 400 métert is eléri, feneke pedig mintegy 800 méter mélyen fekszik a tengerszint alatt.

Háta mögött a tőle nyugatra eső, kopár júdeai hegyekkel, keleten pedig a Bibliából ismert Moáb és Edom fennsíkja szomszédságában a Holt-tenger csaknem 80 kilométer hosszan nyúlik el a Jordán völgyében. Legszélesebb pontján a partjai közötti távolság 18 kilométer.

A só birodalma

Több mint kétmillió évvel ezelőtt indult el az a folyamat, melynek során vastag üledékrétegek rakódtak egymásra, és ezeknek a legfelső rétegét képezik a sóoszlopok. A nyári hőségben a Jordánból és több kisebb folyóból a ba ömlő víz gyorsan párolog, és agyag-, homok-, kősó- és gipszüledéket rak le a meder mélyén. A különösen csapadékos teleken naponta több mint 6,5 millió tonna víz kerül a Holt-tengerbe.

Nincs benne semmi élet

A ban növény és állat alig található. Vizében, mely hatszor annyi sót tartalmaz, mint az óceánok, csak egyes egysejtűek élnek meg, minden más életet kiirt. Az állandó párolgás következtében a felszínét gyakran vonja be vastag rétegben a pára. A középkorban az arab telepesek között az a hiedelem élt, hogy madár azért nem repül át a fölött, mert az mérgező páragőzt bocsát ki.

Még több különleges természeti csoda
Ha szereted az olyan úti célokat, melyek nem átlagosak, sokkal inkább megdöbbentőek vagy épp csak furcsák, böngéssz Bizarr helyek című linkgyűjteményünkben!

Gyógyító ereje van

A Holt-tenger nemcsak sóban, de egyéb ásványi anyagokban, így káliumban, magnéziumban és brómban is gazdag. Ásványi tartalma miatt vizét gyógyerejűnek tartják, többféle betegség - bőrbajok, ízületi gyulladások és légzőszervi panaszok - kezelésére ajánlják. A Holt-tenger fekete iszapjának bőrfiatalító hatást tulajdonítanak.

A Holt-tenger műholdfelvételen
Különleges sóformációk

Ősi, bibliai tájak

Ahhoz képest, hogy milyen kisméretű és szinte élettelen, a Holt-tenger meglepően nagy szerepet játszott a történelemben. A nyugati partja fölötti sziklaplatón emelkedik Maszada erődje, ahonnan festői panoráma nyílik a ra. Maszadától északra található az Én-Gedit, vagyis a Kecskék forrása, melyről Sámuel könyvében olvasható, hogy az ifjú Dávid itt keresett menedéket az őt üldöző Saul király haragja elől.

Én-Gedi forrásokkal öntözött, buja növényzetű oázis, ahol vadkecske és - állítólag - vadleopárd is él. Még északabbra, a hegyoldalban csodálhatók meg a kumráni barlangok. Az esszénusok, egy ősi zsidó szekta tagjai, itt rejtették el a holt-tengeri tekercseket.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Varázslatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük