Fotók! 4 félelmetes lyuk a földben

Elképesztő képződmények

Félelmetes, borzongató érzés látni a következő furcsa képződményeket. Ha megpillantod, nem felejted el!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen bármilyen különc is egy múzeumi tárlat vagy bizarr egy-egy épület, a világ talán legkülönösebb látnivalóit azok a földfelszínen keletkezett, természeti vagy épp az emberi erők által létrehozott sebhelyek jelentik, melyek félelmetes mivoltuk ellenére mágnesként vonzzák a furcsa borzongásra vágyó turistákat. A következők a legnépszerűbb úti célok közé tartoznak.

Glory Hole
Mirny-bánya

Mintha a Föld szomját oltaná: Glory Hole, Kalifornia

San Franciscóban járva az utazók ma már korántsem csak a Golden Gate vöröslő sziluettjét csodálják meg, egyre többen látogatnak el ugyanis a város közelében fekvő Berryessa-tóhoz, ahol a látvány alapján úgy tűnhet, mintha a bolygó csillapíthatatlan szomjúságát kívánná oltani.

Nincs szó azonban arról, hogy megnyílt volna a föld Észak-Kaliforniában, a különös, vízben tátongó lyuk ugyanis emberi kéz által teremtődött.

Mivel a tó 1,6 millió hektárnyi víztömegének szinten tartására a hatalmas Monticello-gát nem bizonyult elegendőnek, a szakemberek egy árapasztó megépítése mellett döntöttek.

A 72 méter átmérőjű és 28 méter mély Glory Hole, ha szükséges, mintegy 362 ezer liter vizet képes elnyelni másodpercenként. A gigantikus tölcsér működését szigorúan csak a partról szabad megszemlélni, a fürdőzés, illetve a hajókázás a víznyelő kiszámíthatatlansága és rendkívül erős szívóhatása miatt nemcsak tilos, de életveszélyes is.

Oroszország szíve: Mirny-lyuk

Amikor a 20. század közepén gyémántkövekre leltek Mirny közelében, rohamos sebességgel indult meg a bányászat Oroszországban e becses drágakő feltárásáért. Az első, egyben ma is a leghatalmasabbnak számító, 525 méter mély és 1200 méter széles bányát 1955-ben kezdték el kialakítani. Bár a lelőhelyet 2004-ben lezárták, ma is rengeteg turistát vonz a monumentális méretű kürtő, mely madártávlatból szemlélve sokkal inkább egy meteoritkráternek tűnik, mintsem gyémántbányának. Bár hasonló kürtők a világ számos helyén találhatók, a Mirny-lyuk máig a bolygó legnagyobb nyílt gyémántlelőhelyének számít.

Színpompás csoda: Morning Glory, Amerikai Egyesült Államok

A világ egyik leghíresebb nemzeti parkja, a Yellowstone igazi turistaparadicsom, ahol az utazók a természet legvadabb oldalát fedezhetik fel, köszönhetően annak, hogy a terület alatt egy óriásvulkán nyugszik.

A megkövült erdő, a számos gejzírkitörés és a vízesések mellett a park legszebb és legjelentősebb látnivalója, a hátborzongatóan gyönyörű, Morning Glory nevű termálvizes medence vonzza leginkább a látogatókat.

A különböző színekben pompázó mélyedés, mely a hajnalka nevű virág után kapta a nevét, a benne élő algák és baktériumok aktivitásának hatására tett szert furcsa színrétegeire. Mivel a Morning Glory-t a turisták többsége egyfajta kívánságkútnak tekinti, előszeretettel dobálnak bele érméket, a fémtárgyak azonban nagyobb mennyiségben erősen veszélyeztetik ökoszisztémáját, ami idővel a színek megszűnéséhez vezethet. Az óvatlan utazóknak köszönhetően továbbá a medence partján ma már tilos fényképezkedni, a forró víz ugyanis nem egy halálesetet okozott.

A csodák kútja: Chand Baori-kút, India

A mesés és titokzatos India gazdag történelmi múltja és páratlan építészeti csodái miatt mindig is kiemelt úti célnak számított a nyugati turisták körében, akik között alig akad olyan, aki ne a Taj Mahalt venné célba először. Érdemes azonban egy másik grandiózus építményt, a 30 méter mély Chand Baori-kutat is megszemlélni, mely egy Abhaneri nevű kis falucskában található.

Morning Glory
Chand Baori-kút

A 3500 lépcsőfokból álló kút megépítésénél az esztétikumra való törekvés nem játszott főszerepet, mégis remekművet alkottak, miközben a rendkívül száraz éghajlatú térség vízellátását oldották meg a 10. században. A lakosság számára egykor megbízható vízforrást jelentő mélyedés ma India egyik legkülönlegesebb látnivalója.

Képek: www.shangralafamilyfun.com; kotnik.tumblr.com; en.wikipedia.org, Doron.

Ezt is szeretjük