Orbán Viktor kedvence az egyik leggazdagabb település az országban
Ezt kell tudni Felcsútról
Felcsút nemcsak a miniszterelnök és a stadion miatt lehet érdekes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fejér megye északi részén, a Váli-víz völgyében fekvő, alig több mint 1800 lakosú Felcsútról szinte nincs is olyan ember hazánkban, akinek ne a jelenlegi miniszterelnök vagy épp a hírhedt stadionépítés jutna eszébe, pedig a kis falu nemcsak emiatt lehet említésre méltó.

Az óceánátrepülés emlékműve
A Labdarúgó Akadémia épülete

Tény, hogy 2009-ben Felcsút a leggazdagabb magyar településnek számított, mint ahogy az is, hogy Orbán Viktor Felcsúton nevelkedett, és hétvégi háza is itt található, ennek ellenére kár lenne megbélyegezni a falut, lakóinak többségét ugyanis épp olyan emberek teszik ki, mint az ország bármely részén, emellett az említett ház és az itt épülő futballkomplexum mellett is magáénak tudhat érdekes látnivalókat.

Átlagos magyar falu is lehetne

A falu nevét, mely vélhetően a Csút személynévből ered, már 1269-ben is említették, ugyanakkor a régészeti leletek szerint már a bronz-, illetve a római korban is élhettek itt emberek. Birtokosai többek között keresztes lovagok, pálosok és nemesi családok voltak a századok során, de a történelmi viharok sem kímélték, a Tanácsköztársaság bukása után román megszállás alá került, a második világháborús front közelsége miatt pedig szinte teljesen elnéptelenedett. 1945-ben kezdett újra benépesedni, rohamos fejlődésnek viszont csak a rendszerváltás után indult.

Egy világrekordról is ismerhetnénk

A kirándulók kedvelik az itt található, 5,7 hektáros horgásztavat, a falu kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik továbbá klasszicista stílusú, római katolikus plébániatemploma, melyet a 19. század első felében építettek, illetve református temploma is, melyet ugyanezen század végén.

A Helytörténeti Múzeum mellett a falu különleges látnivalója Endresz György és Magyar Sándor emlékműve is, a két férfi itt ért ugyanis földet 1931. július 16-án, miután 25 óra 20 perc alatt, addigi világrekorderként átrepülték az Atlanti-óceánt. Útjuknak a sportteljesítmény mellett más célja is volt, így próbálták ugyanis felhívni a világ figyelmét a trianoni békeszerződés igazságtalanságára. Nem véletlen, hogy repülőgépüket Justice for Hungarynek - Igazságot Magyarországnak - hívták, nem utolsósorban pedig amerikai magyarok jóvoltából épült fel.

A budapestiek kedvenc kirándulóhelyei

Ha kirándulnál, de nem tudod, hova menj, nézd meg a videót, a fővárosiak kedvenc helyei között te is találhatsz ideális úti célt.

A futballturizmus fellegvára lesz?

Az utóbbi időben Felcsútot leginkább félkész stadionja miatt emlegették a hírekben, itt épül ugyanis a Makovecz-stadion, mely építészeti megoldásaival, a jellegzetes világfákkal igazi kuriózum lehetne, legalábbis, ha nem adna alapot a rosszallásnak többek között az ország gazdasági és lakóinak szociális helyzete, Orbán Viktor szomszédsága, illetve az, hogy a közbeszéd szerint költségeit közpénzekből fedezik. Míg vannak, akik szerint állami pénz nyújtja a fedezetet, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapján azt állítja, a stadion magáncégek adományaiból épül.

A stadion látványterve

Ugyanitt kifejtik azt is, hogy a létesítmény megépítése nemcsak a magyar focinak, de a falunak is jót tesz majd, a Makovecz-látványvilág, a Puskás-hagyaték, az egyedülálló tízhektáros létesítmény-együttes és a közeli arborétum ugyanis már most vonzza a látogatókat, kirándulókat.

Többen látogatnak ide az akadémia Puskás Ferenc születésének 80. évfordulóján, 2007. április 1-jén felavatott épülete miatt is, ahol például a legendás futballista márványba öntött lábnyomának másolata is megtekinthető - ennek eredetije Monte-Carlóban látható.

Képek: hu.wikipedia.org, Tambo; www.orszagalbum.hu, Magor; www.pfla.hu.

Ezt is szeretjük