Ciprus elhagyott üdülővárosa kísérteties látvány: ma már a természet az úr a vidéken
Varószia már több mint negyven éve őrzi érintetlenül az egykor szebb napjait látott épületeit.

ciprus8
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Földközi-tenger szigetei főként gyönyörű tengerpartjaikról és hangulatos kisvárosaikról váltak közismertté, így nem csoda, ha sokan epekedve nézik a róluk készült fotókat.

Ciprus üdülőparadicsom, azonban olyan része is van a szigetnek, ami közel sem azt a csodás arcát mutatja, amihez a látogatók hozzászoktak. A sziget keleti részén ugyanis fekszik egy város, ahol már több mint negyven éve szinte egy lélek sem járt.

Politikai csatározások vesztese lett a város

Ciprusért nagyon sokáig csatározott Nagy-Britannia, Görögország és Törökország, 1925-től brit koronagyarmat lett a terület, majd 1960-ban aláírták azt a dokumentumot, ami Ciprus függetlenségét mondja ki. Itt azonban nem értek véget a sziget megpróbáltatásai. A leginkább görögök és törökök lakta szigeten folyamatosan feszült volt a viszony a két nép között, ezért 1963 végén létrehozták az úgynevezett „Zöld vonalat”, ami kettéosztotta az országot. Az összetűzések ellenére a sziget igazi turistaparadicsommá vált az ezt követő években, a vendéglátás virágzott. A keleti részen fekvő Famagusta városához tartozó Varósziában is sorra húzták fel a szállodákat és üdülőközpontokat, a '60-as évek végén és a '70-es évek elején több százezren nyaraltak a gyönyörű partszakasszal megáldott városban. 1974 nyarán azonban minden megváltozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, dbcypruslife / Instagram)

Ezt is szeretjük