Egy hely, ahol újra együtt lehetsz az exeddel

Furcsa megoldás, turistáknak is

Van egy falu Vietnamban, ahol az exek évről évre összegyűlnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember nem szívesen látná, amint partnere az exével beszélget, ahogy azt sem, hogy esetleg hosszabb ideig is egy társaságban tartózkodna vele.

A népi viseletbe öltözött fesztiválozók

Ám Vietnamban van egy kisebb közösség, ahol a dolgok másképp működnek: minden évben megtartják az úgynevezett szerelempiacot, vagyis az exek fesztiválját.

A szeretet és szerelem ünneplése

Khau Vai aprócska falva egy érdekes néphagyománynak ad otthont évről évre: holdnaptár szerinti harmadik hónap 26. és 27. napján megrendezik az exek fesztiválját. Ilyenkor több száz volt szerelmes gyűlik össze a faluban a közeli hegyvidéki törzsekből, csak azért, hogy újra találkozzanak egykori kedvesükkel. Mindezt ráadásul macska-egér harcok és veszekedések nélkül teszik.

Bár a mi civilizációnk számára talán szokatlanul hangzik, a fesztivál lényege az, hogy a szeretet és a szerelem ünneplésére adjon lehetőséget - a világon egyedülálló módon.

Régi legenda

Az évszázadokra visszanyúló legenda, amely a fesztivál alapját adja, egy igazi Rómeó és Júlia-történet.

A Ha Giang és a Cao Bang törzsek két fiatalja egymásba szeretett, csakhogy, mivel a lány volt a Giang törzs büszkesége, a közösség nem akarta egy másik közösségben élő férfihoz adni.

A két törzs között véres háború tört ki, amit a szerelmesek nem  tudtak ölbe tett kézzel nézni, ezért beleegyeztek, hogy különválnak. Mivel azonban egymás iránti érzéseik továbbra sem hagytak alább, titokban megegyeztek, hogy egyszer egy évben, ugyanazon a napon találkoznak Khau Vai falvacskájában.

Népszerű helyek a nászúthoz

Ha a múlt helyett inkább a jövő foglalkoztat, nézd meg, mely helyeket választják előszeretettel a párok mézesheteikhez!

Turistaattrakció lett

A fesztivál ideje alatt a tradícióknak megfelelő holmikkal díszítik fel a falu piacterét, az emberek színes viseletekbe bújnak, majd megkeresik volt párjukat, hogy együtt nosztalgiázzanak.

Az utóbbi időben a szerelem piaca annyira népszerű lett a turisták körében is, hogy attrakciókat építettek köré, rengeteg népi játékkal - tollaslabdával, illetve körhintával -, különböző előadásokkal és gasztronómiai programokkal. Ezzel próbálják garantálni, hogy a világ más tájairól érkező exek is jó szívvel emlékezzenek a közös múltra.

Fotó: indochinavoyages.wordpress.com.

Ezt is szeretjük