Melyik az Unió legbiztonságosabb és legveszélyesebb országa? A baleseti statisztikák alapján

A statisztikák megmutatják, hol a legbiztonságosabbak az utak az Európai Unióban.

utak-autopalya-dania

A külföldi utazás előtti teendőket nem szabad elhanyagolni: utasbiztosítást kötni akár online, percek alatt is lehet, de akár ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát is igényelhetsz. Aki pedig saját kocsival indul útnak, annak egy autóbiztosítást is jobb kötnie.

Még egy kisebb, külföldön történt baleset is rendkívül megterhelheti a családi kasszát, de akár egy defekt vagy egy műszaki hiba is váratlan költségekhez vezethet. Az uniós statisztikák megmutatják azt, hogy a tavalyi évben melyik ország útjain mennyire voltak biztonságban az utazók.

A legbiztonságosabb országok

Az Európai Bizottság jelentése szerint az Egyesült Királyságban a legjobb a közúti közlekedésbiztonsági helyzet, itt egymillió lakosra 28 halállal végződő baleset jutott, de ehhez megközelítően jó az arány Dániában, Írországban és Svédországban is, egymillió főre 30, 31 és 32 halálos balesettel.

Az egyes északi és nyugati országok útjain tehát nyugodtabbak lehetnek a sofőrök, ezzel szemben Kelet-Európa egyes államaiban jóval rosszabbak az arányok.

A legveszélyesebb utak az Unióban

A 2018-as évben a közúti közlekedésbiztonság szempontjából Románia a sereghajtó, ahol 96 halálos baleset jutott egymillió lakosra. Az országot Bulgária követi 88 fővel, Lettország 78 fővel és Horvátország 77 fővel, tehát a déli szomszédainknál is érdemes nagyon vigyázni vezetés közben.

Magyarországon egymillió főre vetítve 64 halálos kimenetelű baleset történik a statisztikai adatok szerint, ami tízzel kevesebb a 2016. évi számoknál. A jelentésből kiderül, hogy európai szinten is egyre jobbak az arányok, 2010-hez képes 21%-kal, a tavalyihoz képest pedig 1%-kal lett kevesebb a halálos balesetek száma, ám még mindig bőven kellene javítani az adatokon. Az európai átlag szerint egymillió lakosra nagyjából 49 halálos baleset jut.

A cikk az ajánló után folytatódik

Violeta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa elmondta, hogy a halálesetek számának csökkenése jó hír, ám valójában egyetlen közúti halálos baleset sem elfogadható. Ezért folytatni kell a Vision Zero elnevezésű projektet, melynek célja, hogy a járműbiztonság és az infrastruktúra fejlődésével, stratégiai cselekvési terv és konkrét intézkedések segítségével 2050-re a nullához közelítsen ez a szám a tagállamokban.

Addig is nagyon figyelj Magyarországon és a határokon túl is, hogy óvatosan vezess, és lehetőség szerint még indulás előtt köss egy autóbiztosítást, hogy a megnövekedő kiadások esélyét minimálisra csökkentsd!

Vonattal a tengerpartra

Itthon is hagyhatod a kocsit, ugyanis a tengerpartra akár vonattal is eljuthattok, és át sem kell szállni hozzá.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük