9 felkavaró fotó Európa idei nyaráról: hamuvá vált vidékek, elárasztott városok, ökölnyi jégdarabok
Képeken az idei európai nyár, ami példátlan pusztítással járt.

görögország - olívaföld
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a tavalyi évben az amazóniai, az ausztrál vagy épp a szibériai erdőtüzek álltak a katasztrófákról szóló hírek középpontjában, addig idén egészen a sarkunkban érezhettük a klímaváltozás baljós jeleit. Az extrém hőhullámok, a pusztító erdőtüzek, az emberéleteket követelő árvizek és az ökölnyi jégdarabok mind-mind Európa idei nyarát jellemezték.

Idén nyáron az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC egy figyelmeztető jelentést adott ki, mely szerint az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még sürgős cselekedetekkel elkerülhetjük a klímakatasztrófát. Amennyiben viszont a természetkárosítás folytatódik, a korábban vélt 1,5 fok helyett 2-3 fokot is emelkedhet a hőmérséklet, ami egyre erősebb hőhullámokkal, gyakori erdőtüzekkel, tengerszint-emelkedéssel, szélsőséges áradásokkal fog járni. A kontinensre váró történésekből némi ízelítőt kaphattunk az idei nyáron.

Katasztrófák Európában

Míg délen erdőtüzek pusztították az ökoszisztémát, Németországban és Belgiumban hatalmas áradásokat hozott a szélsőséges időjárás. Ezek az IPCC jelentése szerint még gyakoribbá fognak válni, miközben a mediterrán térség egyre nagyobb aszállyal néz majd szembe. Az idei nyár már a klímaváltozás félelmetes arcát és következményeit mutatta meg.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük