Így vonatozott a család 50 éve: már csak nosztalgikus fotókon látunk abroszos büfékocsikat

A vasúti étkezőkocsik régen nagy népszerűségnek örvendtek.

utasellátó reggeli
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Utasellátó vasúti étkezőkocsik egykor óriási népszerűségnek örvendtek: az elegáns, fehér abroszos asztaloknál előszeretettel múlatták az emberek az időt, és fogyasztottak el akár egy többfogásos vacsorát.

A MÁV belföldi vonatain már csaknem tíz éve megszűnt az étkezőkocsik rendszeres üzemeltetése, elsősorban anyagi megfontolásból, ám egyes időszakokban, illetve a nemzetközi járatokon ma is igénybe vehetik az utasok az egykor imádott szolgáltatást.

Akinek hiányzik a büfékocsis világ, érdemes figyelnie a MÁV felhívásait: szezonálisan egyes járatokon újra átélhető a hangulat, néhány éve nyaranta a Budapestről a Balaton déli partja felé közlekedő vonatokon üzemeltetnek ilyeneket, de az adventi időszakokban is ünnepi menüsorral szoktak készülni egyes járatokon. Néhány menetrend szerinti belföldi IC-járaton bisztrókocsi is működik, ahol néhány harapnivaló, sütemény, kávé kapható.

Étkezőkocsik régen

Az Utasellátó büfékocsijai régen igazán hangulatos körülményeket biztosítottak a vacsorához vagy a reggelihez, udvarias felszolgálószemélyzettel, elegánsan megterített asztalokkal és finom fogásokkal várták az éhes utazókat, de egyéb imádni való kezdeményezések is teret kaptak a vonatokon: ilyen volt például az önkiszolgáló büfékosár temérdek bambival és a mozgóárusok is. A 70-es évekből számos nosztalgikus fotó elérhető a Fortepan válogatásában.

(Borító- és ajánlókép: Fortepan/Bauer Sándor.)

Ezt is szeretjük