Emberi arc jelent meg a sziklán: ez Románia legújabb csodája

A Cserna-völgyben különös jelenségre lettek figyelmesek a kirándulók. Nézd meg te is!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Romániában folyó Cserna a Duna bal oldali mellékfolyója, mely nem csupán neve - feketét jelent -, de az általa megtett út tekintetében is titokzatos. Látványos képződményekben gazdag, misztikus, ködbe burkolózó, sűrű fenyvesekkel borított hegyek között halad el, miközben olyan furcsa csodákat tár a látogató el, mint az egyre híresebbé váló Cserna-völgyi szfinx.

A szfinx
A fák között bújik meg
Szigorú a tekintete

Misztikus alak a Kárpátokban

A Kárpátok láncai között található Cserna-völgyi szfinx misztikus hangulatú kő, melynek formáit nem kell sokáig nézni ahhoz, hogy a kirándulók észrevegyék, miért is hívják így: a szikla egyértelmű emberi vonásokkal van felruházva, bizonyos szögből nézve egy komoly, méltóságteljes arcot rajzol ki.

Máig kérdés, hogy a furcsa alakot a természet erői formálták-e meg, illetve hajdan élő emberek faragták ki, mintegy a táj ősi isteneiket megörökítő, titokzatos őrzőjeként.

A sziklaalakzatról több történet is kering, ezek egyike szerint a kőarc a Kárpátokban élők egy ősi hősét jeleníti meg, Zernest - a történet szerint a folyó neve is innen ered -, akit az ókori görögök Ternessosnak, a rómaiak pedig Diernának vagy Lernának hívtak.

Így lehet eljutni a szfinxhez

A környék gyönyörű kirándulóhelyeket rejt, és igazi vad, természeti környezet jelent. Magát a szfinxet a közeli Herkulesfürdőről viszonylag gyorsan el lehet érni: az itteni vasútállomástól DN 70-es európai úton Orsova felé kell haladni, majd a Cserna-folyón átívelő második híd végénél letérni az országútra, ahonnan az utazók három kilométer után már láthatják is a 16 méter magas, illetve nyolc méter széles szfinxet.

Nem árt azonban óvatosnak lenni a környéken, a helyi erdőkben ugyanis viperák élnek, melyek marása halálos is lehet. Fontos ezért, hogy a látogatók ismerjék a helyi mentők, illetve hegyi mentők számát, valamint öltözzenek megfelelően, vegyenek magas, vastag szárú bakancsot, hosszú szárú, vastag anyagból készült nadrágot, továbbá - különösen a köves, sziklás területeken - nézzenek mindig a lábuk elé.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A hegyvidéki túra után magát Herkulesfürdőt sem szabad kihagyni, mely már a rómaiak idején is ismert fürdőhely volt. Herkulest a meleg hévizek őrzőjének és védőjének tartották, oltárt és templomot is emeltek neki az egykori város területén. A régi fürdőhely a népvándorlás idején elpusztult, a 19. században azonban újjáépítették, ebből a korból származnak barokk palotái is. A helyi gyógyvizek számos probléma kezelésére kiegészítő megoldást nyújtanak, többek között segítenek leküzdeni az ízületi, a különféle női, az emésztőrendszeri, az idegrendszeri, valamint a légzőszervi betegségeket.

Képek: romaniamegalitica.blogspot.com.

Megnéznéd a szfinxet?

Ezt is szeretjük