4 elragadó kirándulóhely Magyarországon

Legyen az bűbájos falu, tóvidék, a legszebb város vagy épp misztikus várrom, ismerünk négy helyet, melyet te sem hagyhatsz ki!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország ezernyi csodáját felfedezni egy élet épphogy elég, így, ha úgy érzed, kissé lemaradtál, ideje, hogy nekivágj az országútnak. Ha a sok táj és hangulat láttán azt sem tudod, merre indulj, tölts el egy napot - vagy akár többet is - a következő négy varázslatos helyen!

Tapolca
Szenna
Várgesztes
Dinnyés

Apró város romantikusoknak: Tapolca

A Dunántúl egyik leghangulatosabb városának tartott, Veszprém megyében található Tapolca a vizeknek köszönheti népszerűségét, egyben kialakulását is. Szlávul a neve is hévizet jelent. Az alatta és az egész környék alatt meghúzódó barlangvilágot is a karsztvíz alakította. A város hangulati központja a Malom-tó és az annak malomkereket hajtó, lezúduló vize, melyet a Kistó gyűjt egybe.

A település legnevezetesebb látványossága mindemellett a gyalogszerrel, egyes részein pedig csónakkal is bejárható Tavas-barlang, valamint a tapolcai forgószínpadnak nevezett lélegzetelállító körkép, mely a Tapolcai-medencében körültekintő utazó elé tárul: a tanúhegyek egyedülálló látványa. Bár a térségre jellemző, egykor nagy volumenűnek számító bányászat elapasztotta Tapolca vizeit, mára sikerült orvosolni a problémát, és a kis település gyönyörűbb, mint valaha.

Ha egy andalító, romantikus délutánt szeretnél eltölteni valahol, majd a barlangtúra fáradalmait egy tóparti, hangulatos vendéglőben kipihenni, mindenképp vedd célba Tapolcát!

Múlt és jelen határvidéke: Szenna

A Somogy megyei kis falut csendje és békéje miatt is érdemes felkeresni, ám leginkább különleges szabadtéri néprajzi gyűjteményéről híres. Nem csak az országban, de valószínűleg a világban is egyedülállónak számít, nem csak anyagát, de helyzetét, létrejöttét és élő jellegét tekintve is.

A korabeli paraszti épületek restaurálása az 1970-es évek környékén kezdődött meg: a magot a kicsiny, de gyönyörű református templom adta, majd az első, mellette található házakhoz hozzávett - részben helyi - házakkal együtt jött létre az egyutcás falu, melynek minden háza kissé elfordul, és a templom felé néz. A főépületek a hagyományos magyar falusi élet rendje szerint helyezkednek el, hármas tagolásúak, és négy helyiség található bennük.

Előbb a szinte lakatlan, mintegy csak reprezentálásra szolgáló tisztaszoba, középen, egyetlen bejárat gyanánt a füstös konyha, mely olykor lakókonyhaként is szolgált, mögötte, a szelvényében kamra, végül a hálóhelyiség. Mindegyik ház talpasház. Ez a páratlan látványosság, melynek kialakítása is példamutató, elsőként nyerte el az Európai Unió műemlék-helyreállításokat elismerő Europa Nostra-díját.

Vár a világ legszebb végén: Várgesztes

Ha a Komárom-Esztergom megyei Vértessomlón járva úgy döntesz, hogy nekivágsz a Vértes eleinte meredeknek tűnő ormainak, egy érintetlen szépségű zsákfaluba visz majd az utad, ahonnan nem vezet tovább út, azonban a vidék szépségében gyönyörködve nagy a valószínűsége, hogy ezt cseppet sem bánod majd.

Várgesztesről csak ösvény tart a négyszáz méter magasságot kis híján elérő Vár-hegyre. Odafönt több korábbi épület maradványaira épült a 14. századi gótikus monstrum, mely eredetileg nem védelmi célt szolgált, csupán vadászkastélyként emelték, így kész csoda, hogy egy ideig állta a törökök ostromát - 1543-ban jutott csak oszmán kézre, akkor fel is égették, a hozzá tartozó faluval egyetemben.

De bizonyságául annak, hogy még az oly eredményes hódítók, mint a törökök sem voltak híján a hanyagságnak, a várat nem sikerült teljes mértékben elpusztítani, sőt, viszonylag jó állapotban tekintheti meg az erre tévedő vándor. A települést és a várat az Esterházyak népesítették be újra, nekik is köszönhető, hogy a gyönyörű természeti környezetben fekvő Várgesztes ma Magyarország egyik leginkább virágzó községe.

A madarak és a tavak birodalma: Dinnyés

A Velencei-tó sarkában húzódik meg a bűbájos kis település, Dinnyés, szinte észrevétlenül, egy még inkább megbúvó másik tóra figyelve. Ez a Nádas-tó, mely lényegében a Velencei-tó természetes folytatása lenne, ha nem választaná el a két vizet egy keskeny földsánc. A táj azonban ettől még vadregényesebbé válik.

A Velencei-tóhoz hasonlóan a Nádas-tó, így Dinnyés élővilága is páratlan, így akkor is érdemes idelátogatnod, ha a hűsítő csobbanás mellett a természet legjavába is szeretnél belekóstolni.


Az itteni Madárvárta a maga nemében talán a legnevezetesebb az egész országban, emellett Dinnyés nemzeti kutatóhely, így, ha nem pont nyáron akarod bejárni, ne lepődj meg, ha a nádasból időről időre egyetemisták és környezetórán részt vevő általános iskolások kisebb csoportjai bukkannak elő. Ha te is szeretnéd alaposabban megismerni a táj élővilágát, lesz rá lehetőséged, köszönhetően a környezet- és természetvédelmi bemutatóparknak.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kis falu műemlékekben nem túl gazdag, a régmúlt építészeti örökségét mindössze a lassan kétszáz éves klasszicista templom jelenti, mely azonban annál különlegesebb.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült. Képek: tapolca.hu; hu.wikipedia.org; gesztes.hu; muzeum.hu.

Ezt is szeretjük