Ekkorát még nem láttál

Elképesztő képeken a világ legnagyobb temploma

Elefántcsontpart monumentális temploma máig vitákat vált ki a világban. Nézd meg te is!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta ember él a Földön, azóta hisznek a különféle közösségek valamely hatalmasabb, magasztosabb lény létezésében, valamiben vagy valakiben, aki célt ad a világnak, illetve értelmet az életnek. Bár a vallás számos problémát és konfliktust okoz mind a mai napig, a hit gyakorlása katartikus élményt és mindent átható megnyugvást képes adni követőinek.

A Szent Péter-bazilika mintájára
Monumentális méretek
Templom a pusztaságban
Furcsa látvány Afrikában

Az olyan épületek hangulata pedig, mint egy monumentális, erőt és összetartást sugárzó templom, azokra is hatással van, akik nem tartoznak az adott felekezethez, vagy épp nem számítanak hívőnek. Ilyen épület az afrikai Elefántcsontparton található katedrális is, mely a világ valaha épült legnagyobb keresztény temploma - 158 méteres magasságával elődjén és példaképén, az itáliai Szent Péter-bazilikán is túltesz.

Monumentális terv vált valóra

A nyugat-afrikai állam egykori elnöke, Felix Houphouët-Boigny 1983-ban álmodta meg a Miasszonyunk-bazilika ötletét, mellyel a Föld legnagyobb keresztény templomát kívánta megépíttetni az ország fővárosában, Yamoussoukróban.

A tervek hét év múlva váltak valósággá Pierre Fakhoury építész közreműködésével, valamint egy francia vállalat révén, akik a kivitelezésért voltak felelősek.

A munkálatokat 1985-ben kezdtek meg, és 1989-ben fejezték be. A templom felszentelésére 1990. szeptember 9-én került sor, az áldást pedig a katolikus egyház akkori vezetője, II. János Pál pápa mondta el, aki e napon egy teljes éjszakát is eltöltött a grandiózus építészeti remekműhöz tartozó rezidenciában.

A templomban máig rendszeresen tartanak istentiszteleteket, többek között a Vatikánból iderendelt papok. Ezek a misék, mint a világ bármely más imaházában, ingyenesek, más esetben azonban nem kevés pénzt kell a bejáratnál hagyniuk az idelátogató turistáknak.

Valóra vált álom vagy botrányos építmény?

Bár az épülethez tartozó szabadtéri területek is hatalmas helyet foglalnak el, a templom már 30 ezer négyzetméteres alapterületét tekintve is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb szakrális intézménye, melynek megépítése is mintegy 300 millió dollárba került.

Még több furcsa hely
Ha érdekelnek a szokatlan, netán megdöbbentő helyek, a furcsa természeti csodák vagy épp az ijesztő látnivalók, böngéssz Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

Ezzel az összeggel ugyan megkétszerezték az államadósságot, és számos vitát váltott ki egy ilyen épület felállítása ott, ahol még vízből is hiányt szenvednek, Boigny azonban feltétel nélkül ragaszkodott a Föld leghatalmasabb szentélyének tervéhez. A keménykezű elnök így akarta háláját kifejezni Istennek, amiért oly sok segítséget kapott tőle élete során.

Hatalmas kupola
18 ezer embert tud befogadni

A kivitelezés során az építők nem fukarkodtak semmivel. A létesítmény minden eleme nagyságot és pompát sugároz: a bazilikát itáliai márvánnyal ékesítették, a díszes üvegablakokon, pontosabban a székesegyház központi szigetén, a misék celebrálásának is helyt adó kupolateremben pedig a bibliai alakok mellett apostolként feltűnik Boigny képmása is.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A termet hatalmas, hófehér korinthoszi oszlopok övezik, melyek tökéletes harmóniát teremtenek a bíborvörösre festett székekkel. A tojásra emlékeztető kupola legtetején pedig egy óriási kereszt díszeleg, mely hozzásegítette a komplexumot ahhoz, hogy ne csak a legnagyobb, de a legmagasabb keresztény templom címével is büszkélkedhessen.

Képek: en.wikipedia.org, Maksim; UMNS.

Ezt is szeretjük