Ebben elsők vagyunk Európában: csillagászati központ épül a Zselicben
Hazánkban már két híres Csillagoségbolt-park is található, az egyikben obszervatórium épül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a napok előrehaladtával a levegő is hűvösebb lesz, az éjszakák egyre hosszabbak, kiváló alkalmat biztosítva ezzel egy-egy hangulatos csillagnéző túrához. Az országban ehhez több kiváló úti célt találni, van közöttük azonban kettő olyan is, mely világszerte ismert - vagy, ha még nem is, hamarosan az lesz - éjszakai egéről, kiérdemelte ugyanis a Csillagoségbolt-park minősítést.

Fényszennyezés a NASA felvételén

Csillagoségbolt-parkok: a világon kevés, de nálunk kettő is!

Az egyre fokozódó városiasodás és iparosodás miatt az egyéb környezeti ártalmak mellett bolygónk fényszennyezettsége is folyamatosan növekszik, olyannyira, hogy egyes tudósok szerint alig több mint egy évtized múlva könnyen lehet, hogy a Holdon kívül éjjelente csupán egy-két fényesebb csillagot lehet majd látni.

Mindez ráadásul nem csak esztétikai problémát jelent: az éjszakai nyugalom megzavarása az állatok életének számos területét érintheti - a táplálkozástól a fajfenntartásig -, emellett a fények a tájékozódásban is megzavarják őket, egyes fajok több millió példányának halálát okozva.

Nem véletlen tehát a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság - International Dark Sky Association - azon kezdeményezése, melynek célja a fényszennyezéstől mentes területek megóvása, illetve létrehozása szerte a világon. Az első, úgynevezett Csillagoségbolt-parkot Kanadában hozták létre 2009-ben, azonban azóta sem található belőle túl sok a bolygón.

A már említett Kanada tudhatja magáénak a legtöbbet - 14-et -, emellett négy található az Amerikai Egyesült Államokban, egy Skóciában, egy a Csatorna-szigetekhez tartozó Sark-szigeten, egy Cseh- és Lengyelország határán, egy Szlovákiában, kettőre pedig mi, magyarok lehetünk joggal büszkék.

Itt válassz magadnak csillagot: a Zselic és a Hortobágy ege

Ma Magyarországon a Zselici Tájvédelmi Körzet, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park területén létesültek Csillagoségbolt-parkok - előbbi 2009-ben, Európában elsőként, a skóciai Galloway Parkkal együtt kapta meg az elismerést, míg utóbbit 2011 januárjában nevezte meg hivatalosan a Sötét Égbolt Társaság.

Amellett, hogy a két helyen éjszaka ritka gyönyörű látvány tárul a látogatók elé, a több éves előkészítő munka során gondosan ügyeltek arra a parkok munkatársai, hogy a terület zavarásmentes éjszakai égbolttal rendelkezzen, ernyőzött lámpatesteket használjanak világításra, különös figyelmet fordítsanak az égbolt védelmére, emellett lehetőséget biztosítsanak az éjszakai látogatásra.

Mindemellett jelenleg a Zselicbe csillagvizsgáló megépítését is tervezik, méghozzá a zselici dombság legmagasabb pontjára - Vermes Erika kaposvári építész-tervező közreműködésével -, így a jövőben a körzet kiváló, elismert kutatóhellyé, egyúttal igazi csillagászati központtá válhat, vendéglátó- és szálláshelyekkel.

Ezt látni a hortobágyi égen
Tisztán kivehető a Tejút
Gémeskutak csillagokkal
Még a naplemente is csodálatos

Vezetett túrák indulnak

Mindkét helyen rendkívül magas a szabad szemmel is látható csillagok száma, ami a városi fényekhez szokott utazóknak életre szóló élmény lehet. Azért, hogy erről minden érdeklődő meggyőződhessen, a rendszeres csillagászati programok mellett éjszakai túrák is folyamatosan indulnak.

A Zselicben legközelebb október 19-én, 18.30-kor a zselickisfaludi református templomtól indul túra, a Hortobágyon pedig többek között a Fecskeház Erdei Iskolában tartanak ezzel kapcsolatos programokat.

Képek: csillagpark.hu, Milan Radisics, Gyarmathy István; nasa.gov.

Ismersz még szép csillagnéző helyet?

Ezt is szeretjük