A felhőkarcolók és sivatag mögött rejlő gasztronómiai kincsek (x)
Dubaj nevét hallva főleg a felhőkarcolók és a sivatag jut szinte mindenkinek az eszébe. De szerencsére ez mára alaposan megváltozott, és a kulturális látnivalókon túl nagyon is előtérbe került a gasztronómia.
Ha Dubaj ban készülünk, akkor érdemes egy kicsit előre tájékozódni a hihetetlen gasztró kínálatról. Az biztos, hogy a város gasztronómiai élményeiben (sem) fogunk csalódni.
Dubaj lakossága folyamatosan nő, már túllépte a 3,5 milliót és a lakossággal egyenes arányban nő a vendéglátó helyek száma is, mely már elérte 13000-et. A kis helyi kifőzdéktől a Michelin csillagos éttermekig minden megtalálható itt, pénztárcától és ízléstől függően lehet végig kóstolni a széles kínálatból a nekünk tetszőt. A villásreggeli is egyre népszerűbb, ez Dubajban nem csak egy egyszerű étkezés, hanem inkább egy élmény. A város számos szállodája és étterme kínál igényes villásreggelit, felsorakoztatva a közel-keleti, európai vagy ázsiai ételek legjavát.
Ezek közül néhányat most be is mutatunk.
Brunch és vacsora helyszínként is tökéletes választás az Obelisk hotelben található, Michelin csillagos Brasserie Boulud étterem, a mely a francia konyha kifinomult művészetét hozza el Dubajba. Válogatott ételsor, gyönyörű tálalás és minden igényt kielégítő ízek jellemzik a légiesen könnyű ételeket.
Az Address Sky View hotel 54-ik emeletén a Michelin csillagos CÉ LA VI étteremben nem csak az ételek, de a kilátás is kiváló. A Burj Khalifa épülete magasodik elénk, miközben az étterem hihetetlen étel-alkotásait kóstolhatjuk végig. A kortárs ételek a mediterrán keveréktől – például sült tintahal és spenótos rigatoni – a japán klasszikusokig, például a nigiri és a marha kushiyakiig terjednek.
A Four Seasons Resort Dubai japán étterme, a Mimi Kakushi a város egyik legjobb à la carte villásreggelijét kínálja. Ahogy belépünk az étterembe, a 20-as évek Japánjába találjuk magunkat. Keveredik a régi és modern, a kelet és nyugat, igazi kulturális kavalkád jellemzi ezt független, kifejező, határtalan étkezési élményt. Itt valóban a régi konyha keveredik egy teljesen új gondolkodásmóddal ötvözve.
Dubaiban nem minden villásreggeli svédasztalos, ma már sok az à la carte menü. Ilyen hely a Jumeirah Al Naseem teknős lagúnájában található MayaBay thai-japán étterem, mely otthont ad a Maya Brunch-nek. Négy fogást, folyamatos sushi és sashimit kínálatot kóstolhatunk itt vasárnaponként.
Különleges helyszínekből sincs hiány, ilyen a Palm Jumeirah-ban az AURA Skypool, ahol ún. Night Brunch érhető el. A társalgóban a vendégek élvezhetik a pán-ázsiai ihletésű menüt egy helyi DJ zenéi mellett, mindezt péntekenként, este 8 óra után.
Persze Dubajban járva azért kíváncsiak vagyunk a helyi ételekre is, így hát érdemes ezek közül az egyik legjobbat felkeresni. A város történelmi negyedében igazi öböl-beli étkeket találunk az Al Fanar étteremben. A 1960-as évek rusztikus hangulatát idézi az étterem és kávézó, miközben a hagyományos emirátusi konyha legjavát kóstolhatjuk. A menü szinte minden emirátusi fogást tartalmaz: marhahús-kafta, rizsételek, faszénen grillezett húsokat és friss tengeri halat.
És ha már édekes helyszíneket is említettünk, akkor íme egy olyan, ahol nem csak a gyerekek élvezhetik a LEGO témájú villásreggelit. Ez pedig a LEGOLAND Hotel Bricks családi étterme a Dubai Parks and Resorts területén. A „Bricks Brunch” nemzetközi ételkínálattal, igazi főzőállomásokkal, és gyerekkonyhával rendelkezik. Szombatonként 13: órától pedig külön kézműves sarokkal is várják a gyerekeket.
Dubajban számos fesztivált tartanak, ezek közül az egyik legsikeresebb az évente megrendezésre kerülő Dubai Food Festival , melyet a Ramadan utáni ünnepségek után tartanak nagyjából 2-3 hétig. Itt aztán bőven lehet az éttermek kínálatából kóstolni, akár féláron.