Diana hercegnő emlékműve szennyvízcsatornához hasonlít
A világ 4 botrányos műemléke
Mért tartják őket felháborítónak?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hímsoviniszta látványt nyújtó nőalakok, balesetet okozó, szennyvízcsatornához hasonlított kút, és egy szobor, melynek láttán sokak a gyermekek ellen elkövetett erőszakra asszociálnak - a következő emlékművek máig megosztják a közvéleményt, a legtöbb esetben korántsem véletlenül.

Diana emlékműve
Sokaknak nem tetszik, hogy belemásznak a gyerekek

Csúfos becenevek és balesetek: Diana hercegnő emlékkútja, Nagy-Britannia

Kormányzati gyermekmedence, szennyvízelvezető árok és sáros mocsár - többek között ilyen nevekkel is illetik a londoniak Lady Diana emlékművét, melyet a Hyde Parkban avattak fel 2004-ben.

Míg sokak szerint nyugalmat és szépséget áraszt a Kathryn Gustafson építész nevéhez köthető kút, számos bírálat érte, emellett felállítása óta volt, hogy kiszáradt, volt, hogy kiáradt, eltörött, és vandálok is megrongálták.

Amivel azonban a legtöbb híradásba bekerült, az az, hogy a szülők gyakran beleengedik gyermekeiket, akik a csúszós felület miatt nemegyszer szenvedtek már súlyos balesetet.

A Diana egyik bizalmasának nevezett Vivienne Parry szerint az emlékműhöz kötődő negatív vélemények és történések méltatlanok az elmúlt 25 év legnépszerűbb brit személyiségéhez.

Szexista és rendkívül költséges: az afrikai reneszánsz emlékműve, Szenegál

Abdoulaye Wade elnök nem szerzett túlontúl nagy népszerűséget azzal a döntésével, hogy adófizetők millióit áldozta egy olyan emlékmű felállítására, mely sokak szerint látványát tekintve is felháborító.

Az afrikai reneszánsz, vagyis újjászületés emlékművét 2010 áprilisában avatták fel. Amellett, hogy a 160 láb magas bronzkolosszus megrendelését az ország lakói felesleges pazarlásnak tartják, kritizálták a hiányos öltözetre, illetve a szexista üzenetre hivatkozva is.

A szobor ugyanis egy rendkívül izmos, fekete férfialakot ábrázol, aki egy vulkánból emelkedik ki, egy gyermeket tartva a kezében, illetve a félmeztelen nőt húzva maga után.

A szenegáli emlékmű
Ashe szobra

Kicsi, fekete férfi, aki veri a gyerekeket: Arthur Ashe szobra, USA

Arthur Ashe fekete polgárjogi harcos volt - kiállt többek között a dél-afrikai apartheid, illetve az AIDS terjedése ellen -, emellett kiváló sportolónak számított, aki a tenisz történelmét gazdagította. A richmondi Monument Avenue-n 1996-ban avatták fel szobrát, a helyi afroamerikai közösség azonban nyíltan kifejezte ezzel kapcsolatos felháborodását. A szoboralak könyvet és teniszütőt tartó férfiként ábrázolja Ashe-t, miközben a földről gyermekalakok nyújtják felé kezüket, sokak szerint azonban a szobor olyan a beállítás miatt, mintha Ashe a könyvvel és a teniszütővel épp verné a gyerekeket. Másokat emellett az háborított fel, hogy a sétányon található többi szoborral szemben - melyek fehéreket ábrázolnak - Ashe szobra igen kicsi.

A legkacérabb sellő: Havis Amanda, Finnország

A finnek 1908 óta pirulnak Ville Vallgren Havis Amanda nevű sellőszobra miatt, ugyanis az ember nagyságú szobor teljesen pucéran és kacéran ábrázol egy nőalakot.

A finn sellő

A Kaartinkaupunki piacterén felállított szoborra ráadásul pajkos oroszlánfókák öltögetik sokak szerint kétértelműen nyelvüket, ami ellen az ország erőteljes nőjogi csoportjai régóta tiltakoznak. Úgy vélik, a megjelenítés tárgyiasítja a nőket, és rendkívül lealacsonyító. A szobor egyébként azt hivatott szimbolizálni, hogy Finnország miként volt képes újjászületni és kiemelkedni Svédország árnyékából. Ha megnéznél még néhány bizarr szobrot, melyet valószínűleg részegen terveztek, kattints ide!

Képek: michelleserenabearcroft.com; travelsntrails-sandy.blogspot.com; zazaglen.blogspot.com; louiseinsenegal.blogspot.com; xtremearttourists1.blogspot.com; coachingforpizza.blogspot.com.

Te melyiket tartod felháborítónak?

Ezt is szeretjük