Csodás vízesések, csilingelő patakok

Az ország legszebb szurdoka

A Dera-szurdok hazánk egyik leglátványosabb kirándulóhelye, amit érdemes megnéznetek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Pilis szebbnél szebb kirándulóhelyei, káprázatos kilátópontjai és vadregényes tájai között a Föld szívét jelentő Dobogókőt leszámítva talán a Dera-szurdok a legkülönlegesebb, mely nem csupán kalandos, kihívást jelentő túraútvonalával csábít. Olyan ritka kincseknek ad otthont, mint egy igazi búvópatak, a különféle földtörténeti korok kézzelfogható lenyomatai, valamint a különleges klímával és sajátos növényvilággal jellemezhető szurdokerdő. Keresd hát fel a völgyet te is egy napos tavaszi délután, és feledkezz bele pillanatok alatt!

A kirándulók paradicsoma

Budapesttől alig 30 kilométerre a Kakas-hegy lábánál utat törő Dera-patak, melyet Kovács-pataknak vagy Pomázi-pataknak is neveznek, a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mentén másfél kilométer hosszú, szurdokszerű, meredek völgyet vájt ki magának az idők során. A hol eltűnő, hol újra felbukkanó patak a szurdokvölgy nagyobb területén hangos csobogással száguld végig egészen Szentendréig, ahol végül a Dunába torkollik.

A vadregényes Dera-szurdok - a dera szó maga is rést, törést jelent -, valamint a közeli Vaskapu-szoros és a Holdvilág-árok a túrázni vágyók legkedveltebb célpontjai közé tartozik, de a sziklák és völgyek tagolta terület a siklóernyősök és a túrakerékpározók körében is kedvelt úti cél.

A Szurdok Tanösvény

A Duna-Ipoly Nemzeti Park több mint hatvanezer hektáros, fokozottan védett területén a szurdok mélyén kanyargó turistaösvényeket tanösvény követi, melynek segítségével a régi mészégetők megmaradt gödrei mellett, a szalonnasütésre is lehetőséget biztosító barátságos pihenőhelyek között barangolhatod be a Pilis egyik legszebb látnivalójának tartott patakvölgyet és az azt körülvevő szurdokerdőt.

A környék földtani, geológiai és természeti értékeit bemutató Szurdok Tanösvényhez autóval a Pomázt Dobogókővel összekötő műúton lehet a legkönnyebben eljutni, ha azonban gyalogosan vágsz neki a kirándulásnak, érdemes Pomázig HÉV-re szállni, onnan pedig a rendszeresen induló buszjárattal Pilisszentkeresztig utazni, ahonnan a községen keresztülsétálva hamar eljuthatsz a Dera-szurdok bejáratáig. A szurdokon az Országos Kéktúra jelzései is keresztülvezetnek.

Gyalogtúra a szurdokban

A szurdok keleti bejáratánál napsütötte tisztás és pihenőhely található, ahonnan kanyargó turistaút vezeti felfelé a kirándulókat, ahol az egyre inkább félhomályba burkolózó völgyben, a mészkősziklák szegélyezte ösvényen vághatsz neki a néhol 200 méteres szintkülönbséget ígérő gyalogtúrának.

A jelzéseket követve vadregényes, mesebeli tájakon sétálhatsz végig, a friss, tiszta hegyi levegő, a csobogó patak, a véget nem érő sűrű erdő hatására pedig igazi kalandornak érezheted magad.

A meredek szurdokvölgyben százéves bükk- és juharfák között bolyongva gyönyörködhetsz a néhol eltűnő, néhol előtörő búvópatak hömpölygő vize által kialakított zúgók, kis vízesések tarkította tájban, a patakot pedig a természeti erők által gömbölyűre csiszolt sziklákból álló átkelőkön, valamint a nyolc, folyón átívelő romantikus fahídon szelheted át. Ha az út során elfáradsz, a völgyfal peremén kiugró sziklákon megpihenhetsz.

Az egyre szűkülő ösvények mentén a környezetükkel egybeolvadó ismertető táblák segítségével tájékozódhatsz a patak és a völgy élővilágáról, természeti kincseiről és az erdő további turistaútvonalairól.

Ha nem riadsz vissza a meredekebb tereptől sem, felkapaszkodhatsz az Oszoly-csúcsra is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a mélyben elterülő völgyre és a Pilis sáncai között megbújó bűbájos kis hegyi falvakra, Csobánkára vagy épp a középkori monostor romjait rejtő Pilisszentkeresztre, ahová a túra lezárásaként is ellátogathatsz.

Kép: www.orszagalbum.hu, Hegyeklánya.

Ezt is szeretjük