Csilingelő patakok, színes virágok
A legmagasabban fekvő magyar város
Zirc az ország legfestőibb fekvésű városa, tele természeti és kulturális kincsekkel. Tökéletes kirándulóhely.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zirc sokak szerint az ország legfestőibb fekvésű városa, egyúttal a legmagasabban fekvő is, a város központja mintegy 400 méterrel haladja meg a tengerszintet. A települést körülölelő természet maga is varázslatos - innen indulnak a mesebeli Cuha-völgyhöz vezető túraútvonalak -, emellett látnivalók sokasága várja az utazót, többek között a tavasszal különösen magával ragadó arborétum vagy a város történelmi és kulturális nevezetességei.

Zirc látképe
A Cuha-patak
Virág az arborétumban
Az arborétum tava

Egy meseszép kert: Zirci Arborétum

A csobogó Cuha-patak által átszelt, tavacskával ékesített arborétum az ország legmagasabban fekvő és egyúttal egyik legszebb botanikus kertje. A Bakony növényvilágát bemutató arborétumot a ciszterciek alapították, sokáig az apátság díszkertje volt. A kijelölt útvonalon körülbelül 45 perc alatt lehet végigsétálni.

Bár számtalan tarka, színes és illatos csoda vár a kert határain belül, a legbecsesebb növény egy közel négyszáz éves kocsányos tölgy, az arborétum legöregebb fája. Séta közben ne lepődj meg, ha itt-ott őzek ugranak eléd. Az arborétum bejárata a Damjanich utca 19. szám alatt található. Áprilisban 9 és 17 óra között tart nyitva a kert, májustól augusztusig viszont akár 19 óráig is a lombok alatt andaloghatsz.

A város legszebb műemléke: a ciszterci apátság temploma

A közelmúltban teljesen felújított zirci apátsági templom a Dunántúl egyik legimpozánsabb barokk temploma, tele pompás freskókkal, aranyban úszó oltárokkal. Az eredetileg a 12. században alapított, majd a török időkben teljesen elnéptelenedett ciszterci apátságot a 18. században Sziléziából érkező ciszterci szerzetesek építették újjá.

A templom főoltárának képét Franz Anton Maulbertsch, a legnagyobb osztrák barokk festő készítette 1754-ben. A kép Mária mennybevitelét ábrázolja, a fölötte lévő mennyezeti freskón pedig az Atya, a Fiú, a Szentlélek és az angyalok már koronával várják a mennyekbe érkező Máriát.

Nagyon szép művészi munka a templom aranyozott szószéke is, melynek tetején az ismert bibliai jelenet, Krisztus színeváltozása elevenedik meg - Jézus mellett kétoldalt Mózes és Illés alakja tűnik fel. Az orgona tetején Dávid király áll két angyal között, kezében az elmaradhatatlan hárfával.

Még több hazai kirándulóhely
Ha kirándulnál, de nem tudod, hol vannak a legszebb helyek, böngéssz Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig című linkgyűjteményünkben!

Érdekesség, hogy a templom a 19. század végén nagyszabású restauráláson esett át, melynek során a műalkotások sötétebb árnyalatot kaptak, sőt, sok képet az akkori restaurátor át is festett. Az 1995 és 2006 között lezajlott felújítás során megszabadították a képeket a ráfestéstől, ennek eredményeképp előkerültek az eredeti színek, és egy szokatlanul friss, ragyogó templombelső született meg.

Az apátság
A templom belülről

Még egy gyönyörű hely

Egy kastélypark is lehet olyan szép, mint Zirc és környéke. Nézd meg videónkat, és vedd célba a keszthelyi Festetics-kastélyt!

Ősi ritkaságok egy helyen: Reguly Antal Műemlékkönyvtár

A templommal egybeépült apátság épületében feltétlenül érdemes megnézni a város szülöttjéről, a magyarok őshazáját kutató és a finnugor nyelvrokonság elméletét megalapozó Reguly Antalról elnevezett könyvtár Nagytermét. A 18. század elejétől a 20. század közepéig a ciszterci szerzetesek mintegy 65 ezer kötetet gyűjtöttek össze. A gyűjtemény számos könyvritkasággal is rendelkezik, többek között itt őrzik a magyar történetírás egyik alapművének, a Túróczy-krónikának - 1488 - egy példányát is. A látogatást a Nagyterem páratlanul szép, bakonyi fából készült intarziás berendezési tárgyai teszik különösen emlékezetessé.

Cikkünk Farkas Zoltán Hosszú hétvégék Magyarországon című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: www.orszagalbum.hu, Taxi-11, Omegás, Dorka, bau, twigy, Lonácska.

OLVASD EL EZT IS!

duna
  • vízparti hely
  • magyar csodák

A Duna-part 3 legszebb látnivalója

sodomb
  • fürdő
  • természeti csoda

Hatalmas fehér valami

Ezt is szeretjük