Ezen a helyen temették el a cigánykirálynőt: sokan látogatják ma is
Több mint 20 ezren vettek részt a szeretett királynő búcsúztatásán és temetésén.

woodland temeto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ohiói Daytonban található Woodland temető egyike az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kerttemetőinek, területén pedig olyan neves személyek nyugszanak, mint a Wright fivérek, az afroamerikai költő, Paul Dunbar, az amerikai humorista, Erma Bombeck, nem utolsósorban pedig a mai napig leghíresebbnek számító amerikai cigánykirálynő, Matilda Joles Stanley és férje, Levi Stanley.

A Woodland temető
A Stanley család sírhelye

A Stanley klán egyike volt annak a három nagy cigány családnak, mely az 1800-as évek közepén Angliából az Egyesült Államokba emigrált. A gazdálkodás, a lókereskedelem és a jövendőmondás révén a család jómódúvá vált, a környéket pedig az Amerikában élő cigányság központjává tette.

Matilda, akire becsületessége és kitartása miatt példaképként és szeretett anyafiguraként tekintett népe, 1878-ban hunyt el hosszan tartó betegség után. Testét bebalzsamozták, és kilenc hónapon át tartották felravatalozva, hogy a messziről érkezők is leróhassák kegyeletüket. Temetése, melyre 20-25 ezren érkeztek a világ különböző pontjairól, a korabeli sajtó körében is nagy érdeklődésre tett szert.

A Stanley család, köztük három király és két királynő nyughelyének számító, hatalmas föld alatti kripta a Woodland temető középső részén helyezkedik el. A mai napig sokan látogatják, és része a helyi, szervezett történelmi túráknak is.

Nézd meg a cigánykirálynő palotáját!

Különös története van az épületnek: nézd meg a helyet, ahol egykor a cigányok királynője és királya élt!

Képek: www.facebook.com/woodlandcemeterydayton; www.woodlandcemetery.org.

Ezt is szeretjük