Nem photoshop, tényleg így néz ki a több száz éves indiai kút: Chand Baori elképesztő látványt nyújt

India egyik legkülönlegesebb műemléke lenyűgözi a turistákat.

Chand Baori-kút
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az indiai Chand Baori-kút azon attrakciók sorát gazdagítja, amelyeket ha fotón lát az ember, nehezen tudja eldönteni, hogy manipulált képpel van-e dolga. 

A szigorúan szabályos, geometrikus lépcsők tömege optikai illúziók benyomását kelti, pedig az építésekor, ami jó pár évszázada történt, nem az esztétikai szempontok játszották a legfontosabb szerepet.

A Chand Baori-kút

A Chand Baori-kút a Dzsaipur város közelében fekvő kis indiai falu, Abhaneri legfőbb nevezetessége, amelyet számos turista keres fel, és megannyi fotós kíván lencsevégre kapni. Ez nem is csoda, hiszen az építmény egészen meghökkentő látványt nyújt. Monumentalitása miatt első pillantásra valószínűleg kevesen találnák ki az eredeti funkcióját.

A kút legrégebbi részeit az építészeti jellegzetességei alapján a 8-9. század fordulójára datálják. Egyes feltételezések szerint a lépcsőkút létrehozását egy helyi uralkodó, Raja Chanda - Chanda király -rendelte el, erre azonban nincs konkrét írásos bizonyíték. Az oszlopos árkádokkal ellátott felső emeletek viszont már a 18. századból, a Mogul-dinasztia idejéből származhatnak.

A mély építmény a környező területek vízszükségletének kielégítését láthatta el az esővíz összegyűjtésén keresztül. Erre égetően nagy szükség volt, ugyanis az indiai Radzsisztán államra az extrém szárazság jellemző. Ugyanakkor nem csak ilyen praktikus célt szolgálhatott: a közeli Harshat Mata templommal együtt fontos zarándokhely lehetett. A lépcsőkutak, beleértve Chand Baorit is, a vízgyűjtésen túl vallásos szertartásoknak is otthont adhattak.

Hőség idején jó szolgálatot tett

Chand Baori az ország egyik legnagyobb és legmélyebb lépcsőkútja, templommal az egyik oldalában. A négyszögletes építményt körülbelül 3500 lépcső és 13 emelet alkotja. Mintegy 30 méterrel nyúlik a földfelszín alá. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a fenekén 5-6 fokkal hűvösebb van, mint a tetején, ennek köszönhető, hogy a múltban a nagy hőségek idején összegyűltek itt a helyiek, hogy hűsölhessenek. A kút egyik oldalán pavilont és pihenőhelyiséget is kialakítottak hasonló célból az előkelőségek számára.

Az építményt a kor helyben rendelkezésre álló építészeti tudásának legjavát felhasználva úgy tervezték meg, hogy a lehető legtöbb vizet tudja összegyűjteni, ahhoz pedig minden irányból könnyű hozzáférés nyíljon. Napjainkban már leginkább turistaattrakcióként jelentős a szerepe, de filmekben is feltűnik. Itt vették fel a 2006-os filmdráma, a lenyűgöző látványvilágáról híres Zuhanás egyik jelenetét, és inspirációt jelentett A sötét lovag - Felemelkedés című Batman-mozihoz is.

Lenyűgöző szent helyek a világban

Ősi kultúrák, vallások építményei, amik valóban különleges hangulatot árasztanak - ezt azok a nem hívő turisták is érezhetik, akik kíváncsiságból, nem pedig vallásos meggyőződésből keresik fel őket. Ezek a különleges úti célok nem mindig a városok közepén keresendők, gyakran a világ nyüzsgésétől távol, erdők mélyén, hegyek ölelésében találhatók.

A világ legnagyobb buddhista temploma az univerzumot jeleníti meg: lélegzetelállító szépségű szent helyek a világban

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük