1720 óta működik a világ egyik legrégebbi kávéháza, a Caffé Florian: Casanova és Dickens is törzsvendég volt

A három évszázados múlt, a pompás helyszín és a lebilincselő atmoszféra miatt sokak kedvence a híres kávézó.

caffé florian
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagy múltú kávéházaknak van egy jellegzetes, békebeli hangulata. Budapest legrégebbi kávézóiban ülve alighanem sokaknak eszébe jutnak azok az írók, költők, akik kis túlzással a fél életüket az ilyen intézményekben töltötték, az asztalok felett görnyedve, cigarettafüstbe burkolózva írták halhatatlan soraikat.

A világ egyik legrégebbi kávéháza, az olaszországi Velencében található, patinás Caffé Florian falai között is közismert személyiségek fordultak meg. Fennállásának három évszázada alatt - 2020-ban ünnepelte alapításának 300. évfordulóját - a törzsvendégei között tudhatta Dickenst, Casanovát és Andy Warholt is. A város szerves részévé, a helyiek és a turisták kedvencévé vált. 

Ideiglenes kórházként is működött

A velencei Szent Márk téren található Caffé Floriant gyakran emlegetik a világ legszebb kávéházai között. Pompás belső díszítésével, bársonyhuzatú székeivel, márványasztalaival és falfestményeivel méltán tarthat számot hasonló elismerésekre. Központi elhelyezkedésével és gazdag történelmi múltjával a város egyik szimbóluma is lett. A mindenfelől érkező turisták szívesen telepednek le az árkádsor alatti székekre, és gyönyörködnek a nyüzsgő térben, miközben az üzlet kínálta finomságokat élvezik.

A kávéházat Floriano Francesconi alapította 1720-ban, december 29-én nyitotta meg kapuit, ekkor még Alla Venezia Trionfante (Diadalmas Velence) néven, mindössze két egyszerűen berendezett helyiséggel. Nem tartott azonban sokáig, hogy a vendégek, akiknek gyorsan belopta magát a szívébe, a tulajdonos tiszteletére átkereszteljék Caffé Floriannak. A kávézó túlélte a történelem viharos időszakait, a Velencei Köztársaság bukását. A 18. század végén már az alapító dédunokája, Valentino Francesconi vitte az üzletet, ami nemzetközi vendégkörrel rendelkezett, a francia jakobinusok kedvelt gyülekezőhelyének számított.

Amikor a francia seregek bevonultak Velencébe 1797 májusában, Valentino a kávéház korábbi, elavult nevét hirdető táblát az egyszerű Florianra cserélte. Több tulajdonosváltás és bővítés, felújítási munkálat következett. Az 1848-as velencei forradalom idején fontos szerep jutott az intézménynek: a falai között ápolták a sebesülteket. 

Illusztris vendégsereg

Már az első napoktól kezdve ismert művészemberek, közéleti személyiségek adták egymásnak a kávéház kilincsét. A korai időszakban gyakran fordult meg itt például a komédiaíró Carlo Goldoni, a költő, író, polihisztor Goethe, valamint a velencei kalandor, író, nőcsábász Casanova. Utóbbit minden bizonnyal az vonzotta a Florianba, hogy a korban ez volt az egyetlen találkozóhely, ami nőket is fogadott, így remek „vadászterületet” biztosított a férfi számára. 

Később többek között Lord Byron, Marcel Proust és Charles Dickens szerepeltek a rendszeres látogatók között. A kávézó mindenkori vezetése mindent megtett, hogy fenntartsa az érdeklődést. 1895-ben itt született meg a Velencei Biennále ötlete, a 20. század elején pedig bevezették a kávéházi koncerteket, állandó együttes alkalmazásával. Napjainkban is kiállításoknak, művészeti, kulturális eseményeknek ad otthont, a világ minden részéről érkező vendégek fontos találkozópontja. Egyszerre kortárs, modern és megjelenésével, atmoszférájával őrzi a múlt emlékeit is. Időközben komoly brand lett, több üzletet nyitott külföldön is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

2020 végén, 2021 elején felröppent a hír, hogy a járványhelyzet miatt a bezárás veszélye fenyegeti, bevételei jelentős mértékben megcsappantak. A tulajdonosok arra buzdították a hely rajongóit, hogy amíg személyesen nem kortyolgathatják kedvenc feketéjüket a kávézóban, az online ajándékboltjukból történő vásárlással támogassák őket. 

Kvíz a csodás európai látnivalókból

A következő nevezetességeket valószínűleg akkor is ismered, ha még sosem láttad élőben őket. Filmek, képeslapok, szuvenírek főszereplői. Idézd fel őket kvízünk segítségével!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük