A külföldi turisták is rajonganak a vidéki magyar fürdőért: Bükfürdőn egy percig sem unatkozhattok
Családi fürdőzés, wellness, golf vagy éppen a legmodernebb VR-élmények - bármire is vágyunk, Bükfürdőn nagy eséllyel megtaláljuk a számításunkat, ráadásul nem is akármilyen színvonalon.

Bükfürdő 04 (1900 x 1267)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Bük városáról és Bükfürdőről legtöbbünknek még mindig a gyógyvíz jut eszébe, a térség már bőven meghaladta, hogy csak amiatt legyen érdemes odalátogatni.

Az elmúlt évek turisztikai szempontból ínséges időszaka itt különböző fejlesztésekkel telt, mi pedig megnéztük, mire jutottak, és elmondjuk, miért is érdemes arrafelé nyaralni.

Bükfürdői látnivalók

Szénagőzfürdő, saját pékség, készpénzmentesség

Tény, hogy Bükfürdő Magyarországon inkább az idősebbek körében ismert, a helyiek azonban törekszenek rá, hogy kitörjenek ebből a skatulyából.

- Nem a klasszikus gyógykezelések irányába megyünk, azzal együtt, hogy a gyógyvíz a legnagyobb kincsünk - meséli Koós Melinda, a Bükfürdő Thermal & Spa vezérigazgatója. Bükfürdő ugyanis azonfelül, hogy páratlan gyógyvize van, változatos élményparkkal, Thermal Campinggel, világszínvonalú Medical Wellnessel és szaunavilággal büszkélkedhet. Az országban egyedülálló például a szénagőzfürdő, amelynek jótékony hatásait még úgy is élvezni tudtuk, hogy nem vagyunk kifejezetten szauna- vagy gőzkedvelők. De érdemes megemlíteni a büki gyógyvízzel készült kozmetikumokat is, amelyek kitűnő példái a hagyományok újragondolásának. A Thermal Campingnek a külföldiek körében olyan híre van, hogy két év kényszerű szünet ide vagy oda, az újranyitás reggelén másfél órával a meghirdetett időpont előtt már kígyózó kocsi- és lakókocsisor várt a bebocsátásra.

Nem is véletlenül, hiszen aki a fürdő területére bemegy, ha egy hétig ki sem teszi a lábát, akkor sem szenved hiányt szinte semmiben. Az újítások része, hogy a vezetőség a saját irányítása alá vette a vendéglátóegységek üzemeltetését, ezzel is biztosítva a megcélzott minőségi szintet. Különlegességnek számít, hogy a megszokott egységeken (bisztró, étterem, kávézó) kívül saját pékséget is üzemeltetnek. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a belépés 6 éves korig ingyenes, vagy arról, hogy jövőre készpénzmentes lesz az egész fürdő.

Kőolaj helyett termálvíz

Mindez persze nem jöhetett volna létre a víz nélkül, ezért érdemes pár szót szólni a fürdő történetéről is. 1957-ben, ahogy sok más helyen, eredetileg Bükön is kőolajat kerestek, azonban kőolaj helyett 1282 méter mélyről 65-70 méteres vízoszlop tört a felszínre. Az 58 fokos, kiemelkedően magas ásványi anyagot tartalmazó kincs új fejezetet nyitott Bük és a környező települések életében. A helyiek és a környékben élők felismerték a termálvíz pozitív élettani hatását, és közkeletűvé vált az árokfürdőzés. A Büki Gyógyfürdő végül 1962-ben nyitotta meg kapuit.

A kapukon túl

És ugyan akkor sem szenvedünk hiányt semmiben, ha ki sem tesszük a lábunkat a fürdőből, azért mégiscsak van miért kitenni. Bük 3600 fős városa meglepően tiszta, rendezett, barátságos kisváros, amelyben keveredik a városi és a falusi hangulat.

- Mi, itt lakók, formáljuk a várost. Mi alkotjuk meg, hogy milyen legyen - osztja meg velünk dr. Németh Sándor polgármester, aki folyamatosan, részletekben valósítja meg fejlesztési, újítási törekvéseit, amelyek egy nagyobb koncepció részei. Akárcsak az egész várost átszelő bicikliút, amely ugyan részletekben készült, de kezdetektől megvolt a teljes úthálózat terve. Fürdőzés után, szauna előtt most már körbebiciklizhetjük Bükfürdőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vagy akár elbiciklizhetünk Funcitybe!

A Funcity jelenleg az ország leginnovatívabb szórakoztatóközpontja, amely ismeretlen univerzumokba repít. Ha tehát a család nagyobb gyermekei már nem csak csúszdaparkra vágynak, és a szülők is kikapcsolódnának a wellnessen túl, itt olyan élményekkel gazdagodhatnak, amelyek végén már szinte meg sem tudják különböztetni, mi a valóság, és mi a képzeletük szüleménye. A Funcityben található VR-aktivitások közül a mi kedvencünk a Wonder Tour volt: ez a különleges utazás úgy hat minden érzékünkre, hogy elhisszük, magunk is a történet szereplőivé váltunk. A 4DX technológia a filmekhez komponált levegő-, mozgás-, vibrációs technológiákkal biztosítja a hiteles élményt.

A család férfi tagjainak érdekes lehet még a Thunder Race, ahol valódi F1-es pilótaként érezhetik a száguldást egy versenyautó-szimulátorban, vagy a Turbocharger, ahol e-kart-pilótaként debütálhatnak. A legkisebbeket egészen biztosan rabul ejti a Magic World terepasztala, amelyen egy egész kis világ elevenedik meg mozgó életképekkel, járművekkel, turisztikai látnivalókkal - Pannonhalmától Fraknóig. A bátrabbakat Legolandet megszégyenítő aktivitások is várják, levezetésképpen pedig az egész család beülhet Bük új multiplex mozijába, merthogy az is helyet kapott az alig több mint egy hete nyílt Funcityben.

A golfszálló, ahol nem csak golfozhatunk

Egy turizmusra építő városban talán az egyik legfontosabb, hogy magas színvonalú, jó minőségű szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyei legyenek. Hiába a sok élmény, ha nincs, ahol komfortosan kipihenjük magunkat. Mi a Greenfield Hotel Golf & Spában találtuk meg ezt. A szálloda mindig is magasan pozicionált szálláshelynek számított a térségben, az idei újranyitás előtti ráncfelvarrás azonban egészen kiemelkedővé tette. Jó ízlés, pasztellszínek, laza elegancia és pihepuhaság lengi körbe, megadván a 21. századi otthonosság érzését és kényelmét. A szobák olyan tágasak, mint a régi, nagy szállókban, de olyan modernek és felszereltek, hogy a mai ember minden igényét kielégítik.

A Greenfieldhez tartozó golfpálya Magyarország első 18 lyukú championship golfpályája, és talán nem túlzás azt állítani, hogy hazánk legszebb golfpályája is. Az idilli környezet ideális terepet biztosít a sport kedvelőinek. Igazi családbarát hotelként azonban a szálloda nem csupán a golfozni vágyókra gondol: saját kúttal, wellnessrészleggel, exkluzív, csendes Spa&Harmony részleggel és különböző korú gyerekekre kitalált játszószobákkal is rendelkezik. És még ezt is tudja fokozni, ha majd elkészül a 10 méter magas vízi csúszdája.

Gyógyfürdők Kneipp-taposóval

A Bükfürdői Gyógy- és Élménycentrumban egy fedett, 16-18°C hőmérsékletű, kavicsokkal teli Kneipp-medencét vehetnek igénybe a fürdőzők. Mutatjuk, hol találkozhatsz még a vérkeringést serkentő szolgáltatással.

(Képek: Bükfürdő Thermal & Spa. )

Ezt is szeretjük