Budapest legszebb természeti csodái

Sétálj el hozzájuk!

Nem tudsz kiszakadni a fővárosból, de pihenésre vágysz? Budapest kincsei gondoskodnak a feltöltődésről.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem szükséges messzire utaznod ahhoz, hogy tartalmas kikapcsolódásra lelj, hiszen a főváros is számos meglepetést tartogat. Ha el akarod felejteni a füstös levegőt és a szürke épületeket, vedd fel a legkényelmesebb cipődet, és sétálj el Budapest három legszebb természeti kincséhez!

A Margit-sziget

A Margit-sziget

A Duna közepén húzódó Margit-sziget a legnagyobb és legszebb budapesti közpark, egy nyugodt oázis a főváros zajos világában. Bár elsősorban természeti kincs, melynek fái alatt fiataltól az idősig bárki fellélegezhet, számos kulturális látnivalót rejt.

Történetében fontos szerepet játszik a domonkos rendi kolostorrom, hiszen ebben az épületben élte rövid aszkétaéletét Szent Margit, IV. Béla leánya. A legenda szerint, mielőtt Margit megszületett, apja fogadalmat tett: ha a tatárok kivonulnak Magyarországról, leendő gyermekét Isten szolgálatába adja.

A romok között megkeresheted a királylány síremlékét is. A sziget másik nevezetessége a Szent Mihály-kápolna, mely 12. századi eredetű. A romantikus hangulatú kápolnát 1931-ben állították helyre romjaiból. A sziget déli végén található, félóránként zenélő kút a 19. századi székely ezermester, Bodor Péter marosvásárhelyi zenélő kútjának mása, melyet 1936-ban állítottak fel.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, amikor még József főherceg tulajdonában állt a sziget, valóságos botanikus kert borította el, különféle ligetek pedig még ma is találhatóak területén - ilyen a Japánkert és a Rózsakert is.

Mindemellett itt működik a város egyik legnépszerűbb strandja, a Margitsziget termálforrásai által táplált Palatinus Strandfürdő is, emellett érdemes megtekintened az 1960-as években kialakított Művészsétányt is, melyet híres magyar írók, költők, zeneszerzők és képzőművészek mellszobrai szegélyeznek.

Az ország leggyönyörűbb arborétumai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Budai-hegység

A Budai-hegység Solymár, Hidegkút, Budakeszi, Budaörs és Budapest között terül el. A hegyvidék számtalan sétautat és kirándulási lehetőséget kínál, melyekhez különféle, nem mindennapi járműveket is igénybe vehetsz. A Moszkva tér közelében lévő Városmajorból fogaskerekű vasúttal kapaszkodhatsz fel a Széchenyi-hegyi végállomásig, majd onnan sétálhatsz át a néhány percre lévő gyermekvasúthoz. Vonattal egészen Hűvösvölgyig utazhatsz, vagy megszakíthatod az utat a főváros legmeredekebb pontjánál, a János-hegynél, mely 527 méter magas.

A János-hegy tetején lévő Erzsébet-kilátóból tiszta időben akár 70 kilométerre is elláthatsz. Miután az Erzsébet-kilátóból megcsodáltad a budapesti panorámát, libegővel leereszkedhetsz a Zugligetbe. Az 1040 méter hosszú libegőpálya rossz idő esetén csak bizonyos szakaszokon működik, ám, ha az időjárás kitűnő, óránként akár 500 utas is élvezheti a különleges közlekedési eszköz nyújtotta élményt.

Titokzatos barlangok

A Budai-hegység alatt összesen 33 kilométer hosszú barlangrendszer húzódik, melyből a laikusok két rövidebb szakaszt látogathatnak: az 500 méter hosszú, cseppkövekkel díszített Pálvölgyi-barlangot, melyre a hagyomány szerint 1904-ben úgy találtak rá, hogy egy legelésző birka alatt beszakadt a föld, illetve a 300 méter hosszú, borsókövekkel és kőkarfiolokkal gazdagon borított Szemlőhegyi-barlangot.

A Szemlőhegyi-barlang Budapest védett természeti értéke, ahol meglepő formájú ásványokat tekinthetsz meg. Ebben a barlangban kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatod be a kijelölt túraútvonalat, miközben az európai ritkaságnak számító borsókőkiválásokat csodálhatod meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha légúti megbetegedésben szenvedsz, feltétlenül érdemes ellátogatnod ide, hiszen a barlang tiszta levegője gyógyírt jelenthet problémádra. A barlangokban egész évben 10 C° körüli a hőmérséklet, ezért érdemes melegebben öltözködnöd még nyáron is.

A kép forrása: www.orszagalbum.hu, M.Attila

Cikkünk a Hosszú hétvégék Magyarországon című könyv alapján készült.

Ez a könyv bebizonyítja, hogy a csodákért nem kell messzire menned, hisz a határokon belül is megvalósíthatsz egy tökéletes utazást. Segítségével hangulatos városokba - Soprontól Szabadkáig, Pécstől Kassáig -, nemzeti parkokba - az Őrségtől a Hortobágyig, a Fertő-tótól a Bükkig - és romantikus helyszínekre látogathatsz el, családi hétvégéket, kiadós túrákat, wellness-programokat és borkóstolókat szervezhetsz meg gyorsan és egyszerűen. Az adott környék látnivalóinak részletes bemutatása mellett a könyv 244 szálláshelyről és 142 étteremről szolgál információval, mindemellett a személyesen ellenőrzött, friss információk, a 47 térkép, nem utolsósorban pedig az 525 fénykép is segít az országjárásban.

Kiadja a JEL-KÉP Kiadó.
A könyv ára 4490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük