Nincs értelme pánikból benzint felhalmozni: még veszélyes is lehet, ha rosszul tárolják

A benzin szakszerű tárolása nehezen megoldható a háztartásban, így nem érdemes felhalmozni a szakértők szerint.

GettyImages-1399754427

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többet hallani a benzintartalékokkal kapcsolatos bizonytalanságról, a benzinárstop tarthatatlanságáról, a kutak időnkénti bezárásáról, a hírek tükrében sokan fontolgatják az üzemanyag otthoni felhalmozását. Pedig a téma szakértői szerint ez kifejezetten rossz ötlet.

Az élelmiszerekből sem minden esetben éri meg jelentős mennyiséget feltankolni, üzemanyagból pedig akár balesetveszélyes is lehet a szakszerűtlen tárolás, így a pánikvásárlás egyáltalán nem indokolt. Ennek ellenére az elmúlt időszakban ugrásszerűen nőtt a kereslet a benzinleszívó csövekre és a benzineskannákra.

A benzintárolás veszélyei

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyértelműen kimondja, hogy a benzin a fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes, míg a gázolaj a mérsékelten tűzveszélyes kategóriába tartozik. Előbbiből a többlakásos társasházakban legfeljebb 10 liter tárolható, utóbbiból 30 liter a maximum, ennél több jogszabályba ütközik.

A lakáson kívüli raktárokban sem halmozható fel legálisan nagy mennyiség: a szabályzat kimondja, hogy lakóépülethez tartozó garázsokban a gépjárművekbe épített tartályon kívül parkolóállásonként és tárolóhelyiségenként legfeljebb 5 liter üzemanyag tárolható - még a fűnyírók, benzinmotoros kerti gépek üzemeltetéséhez is ez a maximum. Ennél nagyobb mennyiség akár bírságot is vonhatna maga után.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Indexnek elmondta, otthoni körülmények között a benzintartalékolás veszélyt is rejt magában: a hosszú távú tárolásra csak a föld alatti, dupla falú tartályok lennének alkalmasak, ezzel szemben a napfénynek kitett, áttetsző edények, IBC-tartályok mindegyike rossz választás. Szakszerűtlen tároláskor, valamint mozgatáskor, kiöntéskor eletrosztatikusan töltődik az anyag, ami miatt robbanásveszélyessé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A szakértő arra is rámutatott, hogy hosszas tárolás esetén a benzin minősége is jelentősen romlik, a benne lezajló oxidációs, polimerizációs folyamatok miatt a későbbiekben a megtankolt járműben is kárt tehetnek. A maximálisan javasolt tárolási idő hat hónap a legszakszerűbb tárolás esetén is.

Dóka Imre, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője a HVG-nek elmondta, a benzin és a gázolaj rövid távon is csak arra alkalmas, jól záródó edényben tartható. A kocsiba rakás után arra is fontos ügyelni, hogy a kiöntőnyílás mindig felül legyen, továbbá alaposan rögzítse az ember az edényt, hogy egy esetleges balesetnél se boruljon fel vagy sérüljön meg, mivel ellenkező esetben tüzet okozhat.

A benzinárstop feltételeinek megváltozása óta egyes esetekben már nem tankolható az olcsóbb üzemanyag: így a céges gépjárművekbe, kannákba sem. A magánautókba tankolt benzin leszívása, áttöltése azonban kifejezetten veszélyes játék. A mérgező anyagnak való kitettség, annak lenyelése vagy belégzése azonban egészségügyi kockázatokkal járhat.

A Healthline cikke szerint a mérgezés tünetei közé tartozik a nehézlégzés, a torok és a nyelőcső égő érzete, a hasfájás, a hányás, a szédülés, az erős fáradtságérzet, kiváltképpen súlyos esetben a véres széklet vagy a látás-, illetve az eszméletvesztés. A tünetek fellépése esetén azonnali orvosi segítség indokolt.

Inkább spórolj a benzinnel!

Az autó benzinfogyasztásán segít spórolni néhány trükk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük