Az egyik legszebb hely lett a tihanyi vulkán kráteréből: gyönyörű körbejárni
Amint megérkezel, eláraszt a táj nyugalma.

tihany belso to cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tihanyban a turizmus főszezonja a levendulavirágzás, de amíg strandolni lehet, végig sokan érkeznek. Nyáron azonban a település szépsége, a gejzírmező és maga a Balaton egy kicsit elvonják a figyelmet a félsziget vulkáni kráterekben keletkezett, csodaszép tavairól.  

A fő kráterben létrejött, mára elmocsarasodott Külső-tó növények és állatok paradicsomi élőhelye, ám a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nagyon szigorú védelem alatt tartja. A turisták számára így a nem kevésbé gyönyörű, szintén vulkanikus Belső-tó marad, melyet az ősz folyamán is érdemes felkeresned.

A Belső-tó csodái

A Belső-tó közvetlenül Tihany határában fekszik, így egy könnyű sétával megközelíthető. A táj ma elképesztően békés, így szinte hihetetlen, hogy néhány millió évvel ezelőtt a félsziget fortyogó, aktív vulkánokkal volt teli. Az óriási kaldera, amiben ma a Belső-tó vize csillog, szintén egy nagy erejű kitörést követően jött létre és süllyedt le.

tihany belso to 1

A tópart igazi édenkert a zavartalan pihenésre vágyók számára. A füves partot itt-ott csipkebokrok, más cserjék és nádasok tarkítják, melyek között különleges madarakat is megpillanthatsz. A Belső-tó melletti nagyobb füves placc tökéletes piknikezéshez, napozáshoz és hosszú, part menti sétákhoz. 

tihany belso to 3

A tó mellől visszanézve látszik az egész település: az apátság, a házak, a magasabb hegykúpok. Maga a Belső-tó csak 25 méterrel fekszik a Balaton szintje felett, így a magyar tengerre csak akkor látsz rá, ha egy kicsit magasabbra sétálsz a vulkán lejtős, belső peremén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tovább gyalogolva a turistaösvény elvezet a közeli gejzírmezőhöz. Nem sokkal messzebb a Levendula Ház kiállításai várnak. Itt interaktív módon ismerkedhetsz a hely történetével, az itt élő állat- és növényfajokkal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetóvó tevékenységével és persze a félsziget levendulaültetvényeivel.

tihany belso to 2

Innen visszatérve érdemes a tó mellett megvárni a naplementét. Különösen szép látvány az alkonyi pompában a parton álló gémeskút, melynek közelében, a déli oldalon egy szürkemarhacsorda legel. A Belső-tó és környéke nemcsak nyáron, de ősszel is elbűvölő, sőt, sokan vannak, akik éppen télen térnek vissza ide, ugyanis a tó könnyen befagy, ami kiváló korcsolyázóhellyé teszi.

A Tisza-tó másik arca

A Tisza-tó csupa strandolás és napsütés? Egyáltalán nem csak emiatt érdemes felkeresni a partot. Nézd meg képeken, milyen gyönyörű és békés a táj!

A képek forrása: indafoto.hu / zoliber, Barcsika, Szöszi77.

Ezt is szeretjük