4 büntetőpont járhat, ha nem figyelsz erre a táblára: mit kell tenned azonnal, ha meglátod?

A behajtás tilalmát jelző táblákra mindig oda kell figyelni.

GettyImages-1179734082

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közlekedési szabályokat mindenkinek kötelező betartania, aki részt vesz a forgalomban. A KRESZ egyes pontjainak megszegése nem csupán balesetveszélyes helyzetet teremthet, de többféle módon is szankcionálja azt a hatóság: akár pénzbírsággal, akár előéleti pontokkal is, melyek a jogosítványt terhelhetik - erről korábbi cikkünkben többet is megtudhatsz.

Az úton fennálló forgalmi helyzetek során a gyors eligazodást számos útburkolati jel és jelzőtábla hivatott segíteni, amelyeket minden járművezetőnek tudnia kell még álmából felébresztve is.

Behajtási tilalmak

A táblával is egyértelműsített behajtási tilalmak megszegése több tízezres bírsággal és akár 4 előéleti ponttal is büntethető, ezért fontos azokat mindig szem előtt tartani. A behajtani tilos kör alakú, piros alapon fehér vízszintes sávval jelölt tábláját talán senkinek nem kell bemutatni. Ez azt jelzi, hogy az útra a jelzett irányból behajtani tilos a járművel.

A belül fehér, kívül piros sávval határolt, kör alakú jelzés az út mindkét vége felől behajtási tilalmat jelent valamennyi jármű számára. A kerékpáros is csak leszállva, járművét tolva léphet be a jelzett szakaszra. A fenti két tábla korlátozása valószínűleg a napnál is világosabb a közlekedők számára. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, ha kiegészítő táblát is elhelyeznek a kör alakú jelzés alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyakran kivételt képeznek a behajtási tilalom alól a kerékpárosok, akik kiegészítő tábla esetén az egyirányú forgalmú úton mindkét irányból közlekedhetnek.

Fontos tudni, hogy a minden irányból behajtani tilos tábla kiegészítéseként megjelenő „Kivéve BKK, taxi, engedéllyel” tartalmú feliratok esetén a megjelölt jármű mellett a kerékpárosokra és az állati erővel vont járművekre is vonatkoznak, így ők is behajthatnak az adott szakaszra.

A kiegészítő tábla szövege időintervallumot is tartalmazhat. Ez azt jelzi, hogy mely időszakban áll fenn a behajtási tilalom - előtte és utána szabad a behajtás, ám az adott időpontra el kell hagyni az útszakaszt.

A célforgalom is kivételt képezhet az adott behajtási tilalom alól, ha a táblán ez a felirat szerepel kiegészítésként. Ilyenkor a KRESZ-szabályzat szerint egyedül a megállás nélküli áthaladás a tiltott, a cél tehát nem csak az lehet, ha az adott területen lakik az ember, de egy megállással megszakított útról van szó. Ennek értelmében egy torlódás elkerülése nem elegendő ok arra, hogy megállás nélkül áthajtson valaki a szakaszon.

A mindkét oldalról behajtani tilos táblák további ábrákat is tartalmazhatnak, amelyek fontos útmutatót jelentenek a közlekedők számára. Ilyenkor ugyanis a megjelölt járművekkel tilos a behajtás az érintett területre. A táblán továbbá súlykorlátozás is szerepelhet, ha például a megjelölt tonnánál nagyobb össztömegű járművel vagy járműszerelvénnyel nem szabad behajtani.

Fontos kiegészítés, hogy a mozgáskorlátozott személy, illetve az őt szállító jármű vezetője fokozott óvatossággal a tilalom esetén is behajthat a mindkét irányból behajtani tilos táblával jelölt szakaszra, ha úti célja a táblával jelölt úton van, vagy az csak ezen az útszakaszon közelíthető meg. A megengedett maximális sebesség ez esetben maximum 20 kilométer/óra. Ugyanez vonatkozik a gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel, a motorkerékpárral, a járműszerelvénnyel és a segédmotoros kerékpárral behajtani tilos jelzőtáblára is.

A behajtási tilalmat jelző táblával jelölt szakaszra jogtalanul belépők akár több tízezres bírsággal is számolhatnak, de a négy büntetőpont is elrettentő szankció lehet jogosítvány birtokában.

Nézz tovább: tölts ki egy KRESZ-kvízt!

Ezekre a kérdésekre tudni kell a választ az utakon. Te hányat találsz el?

KRESZ-teszt: milyen távolságban szabad követni a másik járművet? 8 kérdés, amit lényeges tudni az utakon

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük