Bármikor összeomolhat az olasz város: ezért kellett evakuálni a lakosokat
Miután életveszélyessé vált, az olasz Cracóból igazi szellemváros lett.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Olaszországról elsősorban mindenki a napfényre, a melegre, a finom tésztákra és a jóképű, mediterrán férfiakra asszociál, azonban még a tengerrel ölelt csizmában sem minden vidám és fényes.

Craco ablakai üresen ásítanak

Matera provinciában helyezkedik el Craco városa, mely a maga elszigeteltségével és ürességével egészen biztosan libabőrössé tesz mindenkit.

Természeti csapások sora

Craco története egészen 1060-ig nyúlik vissza, a korai feljegyzésekben már említik az akkor még csak maroknyi lakóval bíró falvacskát, melynek földbirtokosa Arnaldo érsek volt. A domboldalba épített faluból az 1400-1500-as évekre tipikus középkori város lett, ahol elsősorban búzát termesztettek, nagyon szegényes körülmények között. Ez azonban néhány évszázadig nem szegte kedvét az itt élő embereknek, csak az 1890-es években kezdett a lakosok száma csökkenni.

1891-ben még körülbelül kétezren laktak itt, de mintegy harminc év leforgása alatt 1300 ember vándorolt ki Észak-Amerikába. Ennek nemcsak a szegénység volt az oka, hanem egyre több földrengés rázta meg a vidéket, minek következtében gyakoriak voltak a földcsuszamlások, ugyanakkor a világháború kitörése is nagy szerepet játszott az emberek emigrálásában.

Az ezt követő években a természeti csapások olyan nagymértékben veszélyeztették a lakosok életét, hogy mindannyiukat a közeli Craco Peschiera völgyébe költöztették. A város azóta elhagyatottan áll, és a helyiek is óva intenek bárkit attól, hogy a közelébe költözzön, hiszen azóta is nagyon veszélyes, egy apróbb földmozgás következtében is bármikor összeomolhat.

Fesztiválok egymás hegyén-hátán

Craco városa Olaszország déli csücskében, egészen pontosan Basilicata régióban, Matera provinciában helyezkedik el, közel a nagy olasz csizma rüsztjéhez. A várost egy nagy, kopár szirtre építették - az erózió formálta -, mely átnyúlik a Cavone-folyó völgye felett. A város két részből áll, Craco Peschierából, ami az újonnan épült városrész, illetve az óvárosból, ami a szellemvárost jelenti.

Annak ellenére, hogy a lakosság száma igencsak alacsony, számos fesztivált tartanak itt, persze elsősorban vallással kapcsolatban.

Kopár oromra épült, mégis csodaszép táj veszi körül
Romos épületek
A kihalt és ijesztő város igazi turistalátványosság

A Madonna della Stella Fesztivál, a San Nicola Fesztivál, a Madonna di Monserrato Fesztivál, a St. Vincenzo Martire Fair Fesztivál vagy éppen a St. Vincenzo Fair mind számtalan turistát csalogatnak errefelé.

Kihagyhatatlan látnivalók

Craco Peschiera neve, illetve látványa ismerős lehet, ugyanis a településen forgatták Mel Gibson A passió című filmjét, melyet több Oscar-díjra is jelöltek, de a város történelmi látnivalói között mesterien megépített egyházi épületek és szobrok is megtekinthetők. Persze a sok turistát nem kizárólag ez vonzza, az óváros ridegsége és elhagyatottsága a kísértethistóriák kedvelőit csalogatja folyamatosan az olasz vidékre.

Stigliano városa a szomszédban áll, ide mindenképpen érdemes ellátogatni, ha errefelé jársz, ugyanis számos 16. századi építmény, például a Castello - a város középkori erődítménye -, illetve korabeli nemesi paloták is állnak a településen. De a szintén közeli Tricarico is igazi történelmi látványosság híres katedrálisával, kolostorával és templomaival. Ha azonban mégsem a látnivalókra, sokkal inkább a tengerre vagy kíváncsi, azt is megközelítheted autóval nagyjából fél óra alatt.

Képek: sometimes-interesting.com.

Te megnéznéd Craco kísérteties óvárosát?

Ezt is szeretjük