Elképesztő dolog rejtőzhet a mélyben - A tudósok sem számítottak arra, hogy ilyet találnak
Ilyen gyönyörű lehet a képződmény.

vosztok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Antarktisz vastag jégtakarója számos olyan titkot rejteget, ami a mai napig felfedezésre vár. Felszíne alatt édesvizű tavak is előfordulnak, melyek közül a legismertebbnek egyértelműen a Vosztok-tó tekinthető.

Most viszont úgy tűnik, hogy a kutatók legnagyobb örömére még egy föld alatti tóval bővült a természeti csodák egyre hosszabb listája. Ráadásul, mint az Európai Geofizikai Egyesület áprilisban tartott éves találkozóján kiderült, a korábban felfedezett hatalmas Vosztok-tó mérete alapján így már csak a második helyre szorul.

Így nézhet ki a gyönyörű barlangi tó

A kutatók egyébként egy radar segítségével állapították meg a közelmúltban felfedezett tó helyét, mely valóban elképesztő méretekkel rendelkezik. 100 kilométer hosszú, 10 kilométer széles, különlegességét pedig még inkább fokozza, hogy masni alakja van. Az Egyesült Királyság, Kína, valamint az Amerikai Egyesült Államok kutatói most májusban találkoznak, hogy közösen is megvitassák a radartól származó adatokat.

Élet a mélyben

A Vosztok-tó felfedezése közben a kutatók arra jutottak, hogy az egyszerű mikrobák számára még ezek a jeges mélységek is otthont adhatnak. Ráadásul az Antarktisz más tavaiban is bukkantak már az életre utaló jelekre, mint például a Whillans-tó esetében, ahol a kutatók legnagyobb megdöbbenésére a sejtek előfordulása leginkább a világ óceánjaiban lévőhöz hasonlítható. További érdekesség, hogy mivel a mikrobiális élet akár egymillió évig is kibírja napfény nélkül, a jeges kontinens több mint 350 eltemetett tavában megtalálható - beleértve természetesen az újonnan felfedezett csodát is.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Facebook- és leadkép: commons.wikimedia.org, a cikkben szereplő kép: nomis-simon,www.iflscience.com.

Ezt is szeretjük