Miért nincs a büfékben balatoni hal? Az import hekk helyett lenne jobb megoldás

A balatoni büfékben elvétve sem lehet kapni igazi tavi halat.

siofok-petofi-setany-eletkep3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta megtiltották a balatoni halászatot és a horgászott hal értékesítését is, balatoni halat lehetetlen kapni a strandbüfékben és a nívós éttermekben is. Ma már szinte mindenki az import halat kéri, pedig lenne ennél sokkal jobb választás.

Bár sokan elégedetlenek az azóta kialakult helyzettel, a balatoni halászat betiltása természetesen nem volt előzmények nélküli. Az elsődleges indok a halállomány drasztikus csökkenése és a túlhalászás esélye volt. Kalas Györgyi Magyar tengeri gasztrokönyv című kötetében járta körül a témát.

Megtizedelt halállomány

A Balaton ökoszisztémáját a múltban több alkalommal felborította az ember tudtán és szándékán kívül is, a halállomány drasztikus csökkenéséhez nagyban hozzájárultak az 1970-es években betelepített idegenhonos halfajok.

A hatvanas évek mezőgazdaságában egyre nagyobb teret kapott a műtrágyázás, amely közvetlenül hatott a Balaton vizére is: a tó ugyanis egyre jobban elkezdett algásodni, ami ellen haladéktalanul lépni kellett.

A műtrágyázás korlátozása helyett egy kínai folyami hal, a busa betelepítésére szavaztak a szakértők és a döntéshozók: úgy gondolták, a halfaj megeszi az algákat, ám az édes állóvízben nem tudja majd lerakni az ikráit. A jól hangzó tervek ellenére az alga nem tűnt el, a busa viszont nem várt módon mégis úgy elszaporodott, hogy az őshonos halfajokat is jelentősen visszaszorította, becslések szerint ma is a halállomány harmadát kiteheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

A balatoni turizmus fellendülésével, a nyaralók számának ugrásszerű növekedésével és a hal drágulásával egy időben egyre népszerűbbé váltak az importhalak, így a hekk, ami az NDK-ból érkező turisták ízlésének is jobban kedvezett az édesvízi halaknál. A vendégek hamar megszerették a puha húsú, szinte szálkamentes halat.

Alternatíva a hekkre

Hiába minden gasztronómiai kezdeményezés, a hekk sokáig a strandbüfék és halsütödék sztárja volt, a becslések szerint egy szezonban ma is több száz tonna elfogy belőle csak a magyar tengernél, a helyzeten pedig az sem segít, hogy a Balatonban már tilos halászni, és horgászni is csak saját célra lehet, kereskedelmi céllal értékesíteni nem.

A hekk viszont sosem lesz balatoni hal: az importáru hatalmas utat tesz meg, jobb esetben Argentínából érkezik, ahol az unióshoz hasonlóan szigorú minőségvédelmi előírások élnek, rosszabb esetben Afrikából vagy akár Kínából. Akárhogy is: akár egy-két hónapot is elutazhat az óceánon, majd további hónapokon át is állhat lefagyasztva a szezonig. Szerencsére ma már akad ennél jobb választás.

Tenyésztett balatoni hal

Bár a szabályozások miatt kimondottan balatoni hal tehát nem kapható ma már a legnívósabb étteremben sem, a gasztronómiai forradalomnak köszönhetően a kétes hírű hekk viszont lassan végleg az olajos strandbüfékbe szorul vissza. A minőségi hal hiányára a megoldást a tenyésztett hal jelenti, a tó közelében ma már számos halgazdaság létesült, ahol ellenőrzött, tiszta körülmények között tenyésztik a jó minőségű alapanyagot.

A haltenyészeteknek köszönhetően a helyi halfajok ma már számos helyen elérhetők a nyaralók számára, sőt egyre fontosabb elvárás is az éttermek felé, hogy helyi alapanyagokból készült ételek szerepeljenek az étlapon. A balatoni tenyésztett halak révén nyerhettek teret olyan gasztronómiai különlegességek, mint a Bezerics Dániel által kreált pulled ponty szendvics, Aszófőn pedig mára már megnyílt a nagyrészt friss magyar halakra építő Szálka étterem.

És mi van, ha az ember a magyar halat választaná, de elbizonytalanodik a kínálat láttán? Máthé Zoltán, egy balatonboglári halfeldolgozó tulajdonosa elmondta, hogy aki biztosra akar menni, jobban teszi, ha pontyot vagy harcsát kér. A fogasok és a keszegek tenyésztése ugyanis nehéz: míg előbbi hideg vizet igényelne, ezért csak tavasszal és ősszel lehetne tenyészteni, utóbbi ikráit a többi halfaj pusztítja el - sok esetben ezért azoknál előfordul, hogy ugyancsak importhalból elégítik ki a vendéglősök az igényeket. A friss ponty vagy harcsa viszont mindig jó választás a magyar tenger partján.

Cikkünk Kalas Györgyi Magyar tengeri gasztrokönyv című kötete alapján készült.

szakacskonyv


A balatoni gasztronómia már régen túlmutat a hekk-lángos-főtt kukorica hármasán, az utóbbi időben a tó környékén számos, jó minőségű standételt kínáló hely nyílt. Kalas Györgyi, az Index gasztronómiai újságírója éveket szánt arra, hogy felkutassa ezeket a büféket, éttermeket, és megismerje azokat az embereket, akik beindították ezt az örömteli változást. A Magyar tengeri gasztrokönyv új ízeket és kezdeményezéseket mutat be, rengeteg balatoni történetet mesél, miközben minden balatoni étkezéshez kötődő kérdésre válaszol. Nemcsak az derül ki belőle, hol ehetjük a legfinomabb ételeket, hanem feltárul előttünk az egész balatoni gasztrovilág. 

Ez az a könyv, ami minden Balaton-imádónak kötelező, és azoknak is, akik még nem a Balaton szerelmesei, mert a kötetet megismerve ők is azok lesznek!

Kiadja a Jaffa Kiadó.

Ára 2792 forint.

Zsigulival a Balatonra: emlékszel még?

Emlékszel még a régi balatoni nyarakra? Füred már akkor a kedvenc célpontok egyike volt.

(Képek: Jaksa Vivien, Getty Images Hungary, Fortepan/Szalay Zoltán.)

Ezt is szeretjük