Az ország legszebb libegői

Felejthetetlen kilátással

Fentről nézve minden más. Ha a magasból akarsz rácsodálkozni hazánk legszebb hegyvidéki tájaira, ezeket a libegőket megéri kipróbálnod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Madártávlatból szemlélve a világot a kirándulónak sok minden eszébe jut, és számtalan élménnyel gazdagodhat akár néhány levegőben töltött perc alatt is. Ezt az érzést hivatottak átadni minden egyes utazónak a hazánkban is megtalálható, csodálatos helyeken végigfutó libegők. Ha te is szeretnéd átélni az általuk nyújtott nem mindennapi érzést, látogass el barátaiddal, pároddal, családoddal vagy akár egyedül is a következő varázslatos helyekre.

Zegzugos Zugliget

A csodás budapesti panoráma mellett a természet eléd táruló szépségeire is rácsodálkozhatsz a Budai-hegyek egyik leglátogatottabb turistalátványosságának segítségével, ha felkeresed a Zugligeti Libegőt. Az 1040 méter hosszú pályán a libegő kabinjai 4 km/órás sebességgel haladnak, a felvonó kezdőpontja és végállomása közötti szintkülönbség pedig 262 méter.

A libegőre legegyszerűbben a zugligeti állomásán tudsz felszállni, onnantól kezdve pedig nincs is más dolgod, mint élvezni az eléd táruló csodás kilátást és a friss, erdei levegőt. A felfelé haladó libegőről számos olyan dolgot láthatsz, melyért már önmagában is érdemes lenne kilátogatni Zugligetbe, az összkép pedig biztosan garantálja a felejthetetlen élményt.

Az első néhány méteren a kötélpálya menti erdők bujasága ragad magával, majd néhány perc után a Remetefej-szikla ejt újabb ámulatba, ráadásként pedig a hévízforrások járataival tarkított dolomitszikla gondoskodik az egyedülálló látványról.

A természet közelsége minden bizonnyal nem csak a fővárosból érkező látogatókat varázsolja el, hiszen a libegő felfelé ívelő útja során többször is közvetlen közelségbe kerülhetsz az erdők fáival.

A hegyoldalban felfelé haladva a természeti kincsek után néhány építészeti remekművet és épületmaradványt is megcsodálhatsz, hiszen a felvonó alatti területen található többek között a néhány éve felújított Remete kocsma, valamint az 1900-as évek elején épült Gyógypedagógiai Gyermekszanatórium és Erdei Iskola épületének romja is.

A végállomást a Jánoshegyi-platóra való megérkezés jelzi, ám innen is érdemes tovább folytatni a túrát, hiszen néhány perces sétával csodálatos panoráma tárulhat eléd az Erzsébet-hegyi kilátóból.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Magasan a Magas-hegyen

Hasonló élményre számíthatsz, ha a budapesti felvonó helyett - vagy éppen utána a Sátoraljaújhelyen húzódó Magas-hegyi Libegőt is meglátogatod.

Magyarország leghosszabb libegője 1332 méter hosszú, kabinjai pedig 50 perc alatt érnek el kiindulópontjukból a végállomásig. A 2001-ben üzembe helyezett felvonó közel 200 személyt tud egy időben szállítani, emellett három állomással rendelkezik.

A földtől való legnagyobb távolsága 14 méter, ami elég ahhoz, hogy a fellegekben érezd magad, viszont a tériszonytól sem kell még félned.
Maga az utazás is igen élvezetes, hiszen a Zempléni-hegység sok érdekes látnivalót foglal magába. Az igazi panoráma azonban a hegy tetején vár rád, ahonnan jól belátható az egész Bodrogköz, és a Zempléni-hegyek látványa is lenyűgöző.

A nyugodt libegőzés mellett a felvonó a téli időszakban a Magas-hegyi Sportcentrum síelőit is kiszolgálja, hiszen az évszaktól függetlenül üzemelő szerkezetet a téli sportok szerelmesei is előszeretettel használják.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Magas-hegyre való megérkezést követően itt is érdemes néhány hosszabb-rövidebb kirándulást megejteni, hiszen számtalan turistaút vezet a Zemplén szebbnél szebb tájaira és persze vissza a városba is.

A kép forrása: www.orszagalbum.hu, Hegylako.

Ezt is szeretjük