Az utazás boldogabbá tesz a vásárlásnál: ez a legfőbb oka a pszichológus szerint
A mondás igazságtartalma, miszerint "emlékeket gyűjts, ne tárgyakat", sokkal nagyobb, mint azt legtöbben gondolják.

utazas 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valahányszor kézhez kapják fizetésüket, az emberek többsége rendszerint félreteszi annak egy részét, amin aztán különféle élvezeti cikkeket vásárolhat. Manapság azonban egyre többet hallani, hogy drága holmik helyett érdemesebb utazásra költeni, mert ezáltal sokkal gazdagabbá válik az élet.

Tény és való, a vásárlás ugyancsak örömteli tevékenység, ám a vele járó elégedettség rendszerint pár nap alatt elillan. A Cornell Egyetem kutatói utánajártak a jelenség pszichológiai okának, és magyarázatot kerestek a kérdésre, miszerint miért lehetséges, hogy a valódi boldogság sokkal inkább a felejthetetlen élményekből fakad a megvásárolható tárgyak helyett?

Ezért tesz boldoggá az utazás

Dr. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológia professzora mintegy két évtizede tanulmányozza a pénz és a boldogság kapcsolatát. A professzor elsőként jött rá, hogy az emberek hasonló boldogságot éreznek, ha valami újat vásárolnak, és ha utaznak.

A kétféle elégedettség egy apró, mégis nagyon fontos szegmensben azonban különbözik: míg a megvásárolt holmival járó boldogság idővel eltűnik, az utazási élmények jóval tovább tartanak, és újra meg újra boldogsághormonokat szabadítanak fel a szervezetben, amikor az utazó felidézi emlékeit.

A szakember a Lonely Planet magazin munkatársának beszélt tapasztalatairól:

- Ha valaki elutazik, akkor rengeteg váratlan élménnyel gazdagodik, sosem látott helyeket láthat, újdonságokat tanulhat. Ezek az élmények pedig a boldogság tökéletes forrásai. Míg minden más, amit régóta birtokol, idővel unalmassá, megszokottá válik. Gilovich hozzátette, hogy az utazással szerzett boldogság párosan megsokszorozódik, hiszen ilyenkor van kivel megosztani az élményeket.

Hogyan formálja a személyiséget az utazás?

"Nem mindenki elveszett, aki bolyong." - J.R.R Tolkien A Hobbit című mesterművében hangzott el ez a kijelentés, amit mostanra kutatók tudományosan is alátámasztottak az Organizational Behavior and Human Decision Processes című szaklapban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vizsgálataik eredménye szerint ugyanis jobban körülhatárolják az önmagunkról alkotott képet, azok, akik külföldön töltik életük egy szakaszát. Ez manapság különösen fontos, hiszen egyre többen vállalnak hazájuktól távolabb munkát, de az sem ritka, hogy valakit tanulmányai szólítanak hosszabb külföldi tartózkodásra.

Korábbi kutatásokban kutatók azt is kimutatták, hogy a külföldi tapasztalatok növelik a kreativitást, csökkentik a csoporton belüli előítéleteket, és nagy mértékben hozzásegíthetnek a munkahelyi sikerekhez. Ugyanakkor az egyelőre kérdéses, hogy milyen hatással van egy személy énképével való kapcsolatára az idegen országokban töltött időszak. Ha egyáltalán hatással van rá.

A kutatásban több mint 1800 önkéntes énképét tanulmányozták egy 12 kérdéses kérdőív segítségével. A résztvevőknek olyan állításokkal kapcsolatban kellett értékelniük magukat, mint "általában pontosan érzem, hogy ki és milyen vagyok" vagy "ritkán érzek konfliktust a személyiségem különböző aspektusai között". A kitöltés során pontosabb képet láttak önmagukról azok, akik korábban már éltek külföldön.

Ezután egy másik kérdőív következett, amit ezúttal olyanokkal is kitöltettek, akik még nem éltek más országban, de éppen akkor készültek elutazni. Azok a résztvevők, akik már éltek hazájukon kívül, ebben a változatban is erősebb énképpel rendelkeztek. A szakértők szerint ez nem meglepő, hiszen legyen szó akár új munkahelyről vagy a tanulmányokról, elutazni egy idegen országba nemcsak izgalmas, de kihívásokkal teli is.

Melynek során az utazó a felmerülő nehézségek ellenére olyan tapasztalatokat szerezhet, amik később is hasznára válnak. Mindez arra utal, hogy a külföldön töltött idő lehetőséget biztosít az önreflexióra, ezáltal pedig mindenki világosabb képet kaphat önmagáról.

Mennyire ismered a fővárosokat?

Mielőtt nekiveselkednél a tesztnek, jó ha tudod, hogy ha a szokásos London, Párizs, Bukarest válaszokra számítasz, akkor rossz helyen jársz. Nyilván, a kérdések nem megválaszolhatatlanok, mindenesetre érdemes leporolni a haladó földrajzismereteket.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük