A 4 legjobb módszer a bepárásodott szélvédő ellen: nem kell mindig lehúzni az ablakot

Ne vezess bepárásodott szélvédővel, olyan tippeket mutatunk, amik mellett nem is kell lehúzni az ablakot, hogy kitisztuljon a kép.

bepárásodott szélvédő ellen
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hideg időszakban senkinek nem jelent nagy újdonságot, hogy könnyen bepárásodhat az autó szélvédője és a többi ablaka is. Mindenkinek van pár taktikája, amit ilyenkor bevet, mégis a legtöbben azt választják, bármilyen hideg is legyen, hogy az ablakokat résnyire kinyitják. Igaz, közben kicsit fáznak, de legalább tényleg eltűnik a pára.

De jóval kényelmesebb és tartósabb megoldások is léteznek ennél, amikhez nem kell sok dolgot beszerezni. Időnként egyébként is érdemes letisztítani a szélvédő belsejét speciális elegyekkel, amik közül némelyik még külön gátolja is a bepárásodás folyamatát.

Víz és ecet

Nem csak tökéletes tisztítószer a víz és ecet keveréke, még az ablakok párásodása is megelőzhető, akadályozható vele. 1:1-es arányban keverd össze őket, és tedd egy szórófejes palackba. Egyszerűen fújd le vele a szélvédőd belsejét, majd töröld tisztára. Makacs pára esetén picivel több ecetet használj.

Víz és izopropil alkohol

Az izopropil alkohol fagyáspontja -88 Celsius-fokon van, tökéletes réteget képez az ablaküvegen ahhoz, hogy meggátolja, vagy legalábbis lassítsa a bepárásodást. Két adag vizet egy adag izopropil alkohollal keverj össze, majd, mint az ecetes elegy esetében, tedd bele egy szórófejes palackba. Innentől kezdve már bármikor ráfújhatod a szélvédő belsejére, és megtisztíthatod vele. Óvatosan használd, mert igen gyúlékony anyag.

Mikroszálas törlőkendő

Bármennyire is csábító, egyszerű megoldásnak tűnik egy sima papír zsebkendőre vagy rongyra folyatni az ablaktisztító szereket, sokkal hatékonyabb mikroszálas törlőkendővel dolgozni. Könnyebben leszedi a zsírfoltokat is, és minél tisztább a szélvédő belső része, annál gyorsabban eltüntethető róla a pára. A szarvasbőrből készült törlőkendő is hasonlóan eredményes. Tenyérrel sem érdemes próbálkozni, hiszen úgy csak plusz zsírfoltokat kensz szét rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

A légkondicionáló

Tényleg hatékony megoldás, hogyha az első és hátsó szélvédőnél is bekapcsolod a légkondicionálót. Garantáltan hamarabb felszívódnak a homályos foltok, mint ha valaki az ablakokat hagyná résnyire nyitva. 

Milyen időközönként ajánlott tisztítani?

Több szakértő szerint is érdemes az ablakok belső tisztítására is figyelni, és nem csak a nyirkos, hűvösebb hónapokban, hanem egész évben. Érdemes legalább félévente egyszer valamilyen, akár boltban kapható oldattal megtisztítani az üvegeket. Minél tisztább a látótere a sofőrnek, annál kisebb a valószínűsége, hogy valamilyen balesetveszélyes helyzetet idézzen elő, vagy helytelenül reagáljon egy váratlan szituáció bekövetkezésekor.

Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy olyan autóban, amiben gyakran dohányoznak, könnyebben kicsapódhat a pára. Nekik nem hathavonta, hanem legalább minden hónapban egyszer illene letisztítaniuk az utastérben található üvegfelületeket a hasonló hatásfok elérése érdekében.

Kiszedi a makacs foltot és a szagot az autókárpitból

A kocsiban fogyasztott ételek és a beszűrődő kipufogószag nyomot hagy a kárpiton, de a házi tisztítószerrel újra frissé tehető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük