Regionális élvezetek Ausztriában
110 ínyenc régió vár, hogy elmerülj a kulináris élvezetekben. Tradicionális és modern ízek, összhangban a természettel. (x)
Az vagy, amit megeszel - tartja a hires mondás. Ha a gasztronómiát tekintjük – az vagy, amit kínálsz –, milyen képet alkothatunk Ausztriáról? Itt biztosan nem vetik meg az élvezeteket, sokoldalúak, hangsúlyt fektetnek a természetre, nagy szerepet kap a tradicionalitás, de ezzel együtt más kultúrákra is nyitottak. Igen, az osztrákok étkezéskor valódi ínyencek. Nemcsak azért, mert mindig megadják a módját az ízletes fogásoknak, hanem mert ezeket jórészt a helyi, friss és egészséges bioélelmiszerekből készítik el.
Ausztria nem véletlenül biovilágbajnok: a megművelhető földek arányait tekintve a legnagyobb biotermelésre szánt területtel rendelkezik. Az osztrák konyha sokoldalúságában még tetten érhető a régi monarchia és Kelet-Európa, valamint Olaszország kulturális hatása is. Emellett természetesen újabbnál újabb specialitásokkal bővül a kínálat. Az étlapon már régóta nemcsak olyan hagyományos fogásokat találni, mint a bécsi szelet.
A halak közül hazai pisztrángot kínálnak, grillezve, lime-mal és bazsalikommal ízesítve. Az egyes vidékek specialitásai, mint például a karintiai töltött tésztatáska, a salzburgi galuska vagy a wachaui sárgabarackos gombóc természetesen nem hiányozhatnak egyetlen menüről sem, és továbbra is a klasszikus recept szerint készülnek.
Hagyományok és élvezet
Legyen szó hagyományos konyháról vagy modern receptekről – nem nehéz élvezetet találni az étkezésben, amit csak fokoz a vendégszeretetet, a szakácsok kreativitása és a finom borok zamata. Az isteni nedűt is mind gyakrabban állítják elő a bioelőírásoknak megfelelően. Amikor pedig a lemenő nap fénye koccintás közben megcsillan a poharakon, minden korty emlékeztet arra, hogy ógörögül a biosz jelentése élet.
Itt, Ausztriában, ez élvezetes életet jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ahol életvidám emberek laknak, az egyben a kulináris élvezetek hazája is. A különböző vidékek méltán büszkék saját specialitásaikra: napjainkra több mint 110 ínyencrégió található az országban. A kifinomult ízvilág, a gasztronómia előkelő rangja talán önmagában is érzékelteti az Ausztriára oly jellemző kulturális sokszínűséget. A különleges ételek és italok alapján pedig igen pontos és érzékletes képet kaphatsz az egyes tájegységekről, beleértve az ott élők mentalitását is. Jó példa erre a stájer Salzkammergut.
A pisztráng a régió meghatározó halfaja, amit a helyiek a kristálytiszta tavakból fognak ki: itt a kiegyensúlyozott vadhalgazdálkodás alapvető fontosságú. Összhangban a természettel – így is jellemezhetnénk a stájerországi embereket, kiegészítve azzal, hogy igazi ínyencekről beszélünk: a régióban honos, természetes eredetű, friss termékeket részesítik előnyben. A Földközi-tengerből is vásárolhatnának halat – de miért tennék?
A Salzkammergut régióban a tavi halászat hagyományai a 13. századra nyúlnak vissza. Hosszú évszázadok óta emlegetik az itt élő emberek a pisztrángot saját halukként, és ez a ma is jelen lévő tradíció joggal teszi büszkévé őket. De természetesen a modern konyha is érezteti hatását: a füstölt vagy sült pisztráng elkészítésének módja időről időre változik, újabb kifinomult receptek is megjelennek a hagyományos és megszokott ízvilág mellett.
Ez az igazán ötletgazdag konyha. Azonban nemcsak ezen a tájegységen jellemző ez: az ország minden ízrégiójában megfigyelheted a hagyományok újraértelmezését, ami aztán érezhetővé és ízlelhetővé is válik – és mit tagadás: valódi élvezetet nyújt.
További információk: www.austria.info/nyar-ausztriaban (%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2353098&banner=2353113&ord=RANDOM_NUMBER)%)